Kamelinjuottajia ja kerjäläisiä

20.5.2011

Kameli imaisee 120 litraa eli neljä jerrykannullista vettä minuutissa. Tämän opin muutama vuosi sitten Kaakkois-Etiopian Filtun kaupungin laidalla sijaitsevan ison sadevesialtaan äärellä. Altaasta vesi pumpattiin hiekkaerämaan ympäröimään 6 000 asukkaan pikkukaupunkiin. Tämän lehden takasivulla, Menoa maailmalla -palstalla, lähettimme kertoo, että jokin aika sitten vedentulo Filtun kaupungille lakkasi. Joku kuulemma juotti kameleitaan jossain vesiputken liitoskohdassa.

Kameleistaan huolehtivalle julkealle kansalaiselle ei ymmärrystä heru siellä eikä täällä. Käsittämätöntä piittaamattomuutta, jos asian kauniisti ilmaisee. Mutta itse asiassa me teemme aivan samoin, vielä vakavammin seurauksin. Mitä tarkoitan?

Evankeliumia voi verrata suunnattomaan pohjavesivarastoon, joka on tarkoitettu koko ihmiskunnan ammennettavaksi. Me kristityt johdamme veden itsellemme, hinkkaamme ja saippuoimme sen kanssa itseämme useasti päivässä, pesemme autojamme ja pihoja sillä, annamme veden valua putken täydeltä päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Suorastaan kellumme evankeliumissa. Vettä kyllä riittää! Emme koskaan voi tyhjentää Jumalan armon pohjavesivarastoa tyhjäksi. Syntien anteeksiantamuksen ilosanoma onkin tarkoitettu päivittäiseen käyttöön, eikä säästettäväksi pahan päivän varalle.

Samaan aikaan pallollamme joka kolmas ihminen elää elämänsä ja kuolee tietämättä armon varastosta, joka on hänen ulottuvillaan? Kristityt ja kirkot näyttävät tyytyvän tilanteeseen, jos tilastoja katsoo. Evankeliumin ulottumattomissa elävien ihmisten määrä jatkaa edelleen kasvuaan. Sen lasketaan kesäkuun lopussa olevan 2,053miljardia, joka on maailman väestöstä 29,4%. Päivittäin tämä joukko kasvaa 59 000 ihmisellä (International Bulletin of Missionary Research, Jan 2011).

Kyse ei ole siitä, ettemmekö ajattelisi armon kuuluvan periaatteessa kaikille. Sen tähdenhän lähetystyötä tehdään. Vesijohtotyömaalle edelleen lähetetään työvoimaakin. Kahdeksan kymmenestä lähetetään valvomaan ja vahvistamaan jo olemassa olevien putkien kestävyyttä. Yksi suunnittelee verkoston laajennusta ja yksi tekee lievästi reikäisellä tankkiautolla reissuja vedettömille alueille.

Olemme luonnostamme enemmän kamelinjuottajia kuin putkenpaikkaajia, pidämme itseämme ja kirkkoamme Jumalan armon loppusijoituspaikkana. Totta on sekin, että hunsvotti, joka saattaa kaupungin ahdinkoon on Jumalalle yhtä kallisarvoinen ja rakas ihmisenä kuin putkityömaalla ahertava. Mutta tässä ei ole kaikki. Puhuessaan armon vastaanottamisesta Miroslav Volf sanoo: usko ottaa vastaan Jumalan lahjat lahjana, kiitollisuus ottaa ne vastaan oikein.

Kerjäläisiä olemme, se on totta, kerrotaan Martti Lutherin sanoneen kuolinvuoteellaan. Kerjäläisten kutsumuksesta ja tehtävästä voimme lukea esimerkiksi 2. Kuningasten kirjan 7. luvusta. Neljä spitaalista miestä löysi nälänhädästä kärsivän Samarian kaupungin porttien ulkopuolelta aution sotilasleirin täynnä ruokaa ja kalleuksia. Kaupunkia piirittäneet syyrialaissotilaat olivat yöllä paenneet, kun Herra oli antanut heidän kuulla suuren sotajoukon ääniä. Nälkäiset spitaaliset kulkivat teltasta telttaan, söivät ja joivat, kätkivät välillä tavaroita ja hakivat taas lisää. Mutta sitten he sanoivat toisilleen: ”Me emme tee oikein. Tämä päivä on hyvän uutisen päivä. Jos olemme tästä hiljaa ja odotamme aamunkoittoon saakka, meitä voidaan syyttää rikoksesta. Paras lähteä heti kaupunkiin ja kertoa tästä kuninkaan väelle.”

Tervetuloa Lähetyksen kesäpäiville Vaasaan kesäkuun kolmantena viikonloppuna! Kurotetaan yhdessä juuria armon pohjaveteen asti ja rakennetaan verkostoa sinne, missä on vähän tai ei lainkaan kristittyjä ja kirkkoja.
pekka.makipaa@flom.fi

Minä annan vesien virrata janoavalle, purojen kuivaan maahan. Minä vuodatan henkeni lapsiisi ja siunaukseni vesoillesi. Jes.44:3