Tuon taivaallista

Venäjänjuutalaiselta rabbilta kysyttiin, voisiko tsaari saada Jumalalta erityisen siunauksen aikana, jolloin Venäjän hallinto oli kovin juutalaisvastainen. Rabbin mukaan se olisi mahdollista. Jumala voi siunata tsaaria pitämällä hänet mahdollisimman kaukana meistä, hän vastasi. Samankaltaista siunausta ovat jotkut rukoilleet Ukrainan tilanteessa presidentti Putinille.

Kristittyjen ja kristillisten kirkkojen elämä on aina ollut vahvasti sidoksissa valtaapitäviin ja yhteiskunnallisiin olosuhteisiin. Yhteinen esirukous ”siunaa kansojen johtajia, anna päättäjille vastuuntuntoa, varjele maatamme sodilta ja onnettomuuksilta” on enemmän kuin hurskas toive. Muslimeitakin sykähdyttää, että islamilaisen maan vähemmistökirkoissa rukoillaan siunausta esivallalle. Eihän ole esivaltaa, joka ei olisi Jumalalta peräisin.

Kautta historian kristittyjen yhteisöille on ollut kohtalokasta liittoutuminen valtaapitävien kanssa. Liian pitkälle mennyt sopeutuminen on tarkoittanut ei-kristillisen kielen ja ajattelun hyväksymistä sukupolvien saatossa. Kirjassa The Lost History of Christianity (Kristinuskon kadonnut historia) Philip Jenkins kuvaa syitä, jotka johtivat Aasian ja Afrikan kirkkojen katoamiseen kartalta niiden ensimmäisen elinvoimaisen vuosituhannen jälkeen. Jenkinsin mukaan kristillisyydellä ei ole tulevaisuutta, jos sen arvot ja etiikka eivät erotu yhteiskunnassa vallalla olevista. On tuotava taivaallista, jos halutaan säilyä hengissä.

Bisnesgurut opettavat, että organisaatio, joka muuttuu hitaammin kuin ympäristö, on matkalla dinosaurukseksi. Liskot kuulemma katosivat maapallolta, koska eivät kyenneet sopeutumaan ympäristön muutoksiin. Kristillisen seurakunnan ja lähetysjärjestön elinehto on toisenlainen: evankeliumi Jeesuksesta ei muutu, vaikka maailma muuttuu ja tuojat vaihtuvat.

Kylväjän neljäkymmentä toimintavuotta ovat silmänräpäys Hänelle, jolle tuhat vuotta on kuin öinen vartiohetki. Yksittäisen ihmisen kannalta vuodet ovat kuitenkin kokonainen työikä. Ilman uusia lähtijöitä ja lähettäjiä evankeliumi jää taivaaseen, elämme yhden sukupolven päässä sukupuuttoon kuolemisesta. Siksi tätä juhlavuotta olemme valmistelleet erityisesti lapset ja nuoret mielessä.

Lehden kannessa ratsastava Jukka Salminen tuo kesäpäiville Menox maailmalle -musikaalinsa. Tässä yhteydessä ratsastuskuva saa myös muistuttaa ajasta, jolloin Jumala antoi Euroopalle aikaa pitämällä mongolit kaukana. Keväällä 1242 Puolaan, Böömiin, Määriin ja Balkanille tunkeutunut mongoliarmeija keskeytti yhtäkkiä hyökkäyksensä ja kääntyi takaisin. Imperiumin pääkaupungista Karakorumista oli tullut viesti suurkaani Ögedein kuolemasta. Armeija lähti valitsemaan uutta vallanpitäjää. Eurooppa jäi tuolloin valloittamatta. Tänään se näyttää sisältäpäin kukistetulta.

Onneksi Jumalalla on viimeinen sana.

pekka.makipaa@kylvaja.fi

”Kukaan ei ole noussut taivaaseen, paitsi hän, joka on taivaasta tänne tullut: Ihmisen Poika.” Joh.3:13.