Paha päivä, hyvä tahto

”Hyvänä päivänä iloitse ja pahana päivänä muista, että Jumala on antanut ne molemmat”, sanotaan Saarnaajan kirjassa. Pahoja päiviä on viime aikoina ollut paljon.

Pohjoismaiset järjestöjohtajat ilmaisivat elokuussa tyrmistyksensä maidensa poliitikkojen vaikenemisesta uskonnon perusteella tapahtuvista kansanmurhista, erityisesti kristillisten vähemmistöjen raakalaismaisista vainoista. Samana päivänä suurimman päivälehtemme politiikan toimittaja ilmoitti kristittyjen Jumalan olevan pikkumainen ja julma, hän uhkailee kiristää ja kostaa.

Mikä yhdistää maallistunutta politiikan toimittajaa ja islamilaista Isis -terroristia? Molemmat ovat sitä mieltä, että maailmassa ei voi olla mitään sellaista, mitä Jumala ei tahdo. Toimittajalle kaikki se pahuus, joka maailmassa hallitsee, riittää todistamaan, että Häntä ei voi olla. Isis -terroristille pahakin on olemassa, koska Jumala niin tahtoo. Siksi terroristi voi pahaa tehdessäänkin ajatella toteuttavansa Jumalan tahtoa.

Raamatun Jumala ei valitse tahtoaan hyvän ja pahan välillä. Se on ikuisesti hyvä. Hyvä Jumala on rakentanut maailman kahden pylvään varaan: ”Vanhurskaus ja oikeus ovat valtaistuimesi perusta” (Ps.87:15). Se tarkoittaa, että maailmassa vallitsee moraalinen järjestys, pahantekijöitä rangaistaan, hyvät palkitaan. Vaikka toivoisimme, että psalminkirjoittaja, joka vääryyttä kokeneena pyytää Jumalaa repimään hampaat väärintekijöiden suusta tai toivoo voivansa huuhtoa jalkansa jumalattomien veressä, olisi jättänyt laulunsa laulamatta, hän kuitenkin sanoittaa pahan sydämensä hyvän toivomuksen: ”On sittenkin olemassa Jumala, joka jakaa oikeutta maan päällä”(Ps.58:12).

Jumala lupaa, että oikeudenmukaisuus toteutuu täysin hänen valtakunnassaan, joka murtautui maailmaan Messiaan tullessa. Lopullisesti se ei vielä ole läsnä. Päivä on määrätty, tuomari tehtävään asetettu ja takeet sen tulosta annettu (Ap.t.17:31). Siihen saakka langennut luomakunta elää keskellä syntiä, väkivaltaa ja jumalattomuutta Jumalan armosta ja hänen lahjoistaan. Hyvä Jumala antaa kyvyn ajatella ja toimia silloinkin kun ihminen on sitä mieltä, ettei Häntä ole olemassakaan.

Maailma ei ole laiva ilman perämiestä. Jumala huolehtii sen suunnasta sallimalla, estämällä, johtamalla ja rajaamalla. Tälle Jumalan huolenpidolle on annettu nimi kaitselmus. Sitä on yleensä niin yksityisen ihmisen kuin ihmiskunnan kohdalla luettava takaperin kuin heprean kirjoitusta.

Kristityille ei ole vähäpätöinen tai vain terminologinen kysymys se, salliiko vai tahtooko Jumala pahaa. Jumala voi kaiken, mitä tahtoo, mutta hän ei tahdo kaikkea. Jumalan tahtoa yksittäisissä asioissa ja tilanteissa me emme välttämättä tunne – paitsi, että hän ei sano yhtä ja tee toista. Tiedämme, että Hän ei tahdo syntisen kuolemaa, sillä hän on rakkaus. Hänen tahtoaan on paras tutkia Kristuksesta käsin, koska ristiinnaulitussa Jumalan Pojassa tulevat julki Jumalan salatuimmat ajatukset.

pekka.makipaa@kylvaja.fi

”Sen tähden ne, jotka joutuvat kärsimään, jos niin on Jumalan tahto, antakoot elämänsä uskollisen Luojan haltuun ja tehkööt edelleen sitä, mikä on hyvää”. 1 Piet.4:19