Terveisiä Tanskanmaalta

Islantilainen kollegamme Ragnar puki sanoiksi tunnelman kuunneltuamme toisiamme pari päivää pohjoismaisten lähetysjärjestöjen tapaamisessa Tanskassa: ”Kristuksen kirkko on yhtä ongelmissaan”. Joidenkin mielestä puhuimme ongelmista, toisten mielestä ongelmien ratkaisusta yhdessä.

Olihan ongelmia! Islannin yleisradio on päättänyt lopettaa kristillisten aamu- ja iltahartauksien lähettämisen. Norjalaiset kertoivat omista pastoreistaan ja saarnaajistaan, jotka kyllä opettavat Raamattua, mutta ovat sitä mieltä, että lähetystyöhön heidän ei tarvitse kutsua; Jumala kuulemma hoitaa asian omalla tavallaan. Tanskalaiset kantoivat huolta perhehartauksista ja uhraamisopetuksesta. Missä lapsemme ja nuoremme oppivat rukoilemaan lähetystyön ja lähettien puolesta, kun perheissä ei enää kokoonnuta yhteisiin hartauksiin? Miten heidät kasvatetaan kymmenysten antamiseen, kun rahaa ei tarvitse nähdä ja se vaihtaa omistajaa bittiavaruudessa?

Oli asioita, joista ei voi tietää, ovatko ne vain ongelmia vai osa ratkaisua. Norjalaiset kertoivat nuorisonsa protestista vanhempaa sukupolvea vastaan: ”Lähetys on ollut teille tekosyy olla tekemättä tavoittavaa työtä kotimaassa. Vaiennatte sillä omaatuntoanne. Entä naapurinne?” Tanskassa vain seurakunnat, joihin liittyy maahanmuuttajia, kasvavat. Kaikissa pohjoismaissa ihmisillä on entistä enemmän varallisuutta. Se käytetään pääsääntöisesti oman elintason kohottamiseen.

Oli ratkaistuja ongelmia: Norjan luterilainen lähetysliiton yhteyksissä 1300 eläkeläistä vastaa käytettyjen tavaroiden myynnistä eri paikkakunnilla. Toiminta tuottaa merkittävän summan lähetysbudjetin katteeksi. Tanskan luterilaisella lähetyksellä on 200 vapaaehtoista maahanmuuttajatyössä. Kaikki kumppanuusneuvotteluun osallistuneet viisi järjestöä ovat sitten viime tapaamisen aloittaneet uutta työtä alueella, jossa evankeliumia Jeesuksesta on kuultu vain vähän tai ei lainkaan. Lähtijöitä ja lähettäjiä on löytynyt.

Kylväjän syksy on käynnistynyt vauhdikkaasti ongelmien ja niiden ratkaisujen parissa. Innostavaa ja iloista on ollut Itä-Siperian-, Bangladeshin- ja Israelin-työmme vahvistuminen. Varataksemme aikaa näiden uusien avauksien vahvistamiseen olemme päättäneet siirtää lähetyskurssin ensi keväästä syksyyn. Rekrytointi 2015 kurssille on käynnissä. Vielä ratkaisemattomista lisää talouspalstalla.

Osa ratkaisua voit olla Sinä, hyvä lukija, esimerkiksi valitsemalla huolella ketä äänestät lähestyvissä seurakuntavaaleissa.

pekka.makipaa@kylvaja.fi

Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa. 2. Kor. 12:9