Kohti lähetyselämää

Suomen jääkiekkomaajoukkueen vakiokalustoon kuulunut Ville Peltonen valmentaa nykyään HIFKin junioreita. Helsingin Sanomat julkaisi hänestä haastattelun vuodenvaihteessa. Peltonen rohkaisee siinä nuoria kohti urheilijan elämää. Herätys urheilijan lailla elämiseen tulee kuulemma usein vasta 25–30-vuotiaana. Missä hän olisikaan voinut olla, jos olisi löytänyt urheilijanelämän aikaisemmin, Leijona-legenda huokaa haastattelussa.

Mitkä ovat Peltosen eväät urheilijanelämään? Hän puhuu arjen tasapainosta ja kokonaisuuden hallinnasta. Olennaista on seuran, koulun ja kodin yhteistyö. Luottamus rakentuu kodin tuella. Seurojen pitää huolehtia siitä, että toiminnassa on hyvät arvot. ”Kokonaisuus on hirveän tärkeä”, hän toteaa. Urheilulähettimme Niko Ijäs ja Jarkko Vähäsarja, jotka poseeraavat tämän lehden kannessa, ovat varmasti samaa mieltä.

Luin Ville Peltosen haastattelun kiinnostuneena: Kylväjän vuoden 2015 toiminta- ja taloussuunnitelma on nimeltään Kohti lähetyselämää. Kokonaisvaltaisesta kolmiyhteydestä siinäkin on kyse: kasvattajaseura(kunna)n, lähettäjien ja lähetysjärjestön yhteistyöstä. Kutsumme kotimaassa ihmisiä lähetyselämään, jotta työalueiden ihmiset pääsisivät Elämästä osallisiksi.

Yksi kaikkein puhuttelevimmista kuvauksia lähetyselämästä on nuoren raamatunkääntäjän, Henry Martinin (1781–1812), päiväkirjassa. Muslimiarmeija oli Persian šaahin pojan johdolla lyönyt Venäjän tsaarin joukot. Martinin käännösavustajana toiminut oppinut muslimi kuvasi hänelle, miten ”muslimit olivat tappaneet venäläisiä kristittyjä niin, että neljännessä taivaassa oleva Kristus oli tarttunut Muhammadin viitanliepeeseen anoen, että tämä loppuisi”.

Martin kirjoittaa, että hänen mielensä murtui sydänjuuria myöten tästä jumalanpilkasta. Kääntäjäkollega kyseli hämmästyneenä, mikä siinä oli niin loukkaavaa. Jeesus kumartumassa Muhammadin edessä! ”En jaksa elää, jos Jeesusta näin pilkataan!” Martin huudahti. Kun muslimimies ei vieläkään käsittänyt työtoverinsa reaktiota, hän jatkoi: ”Jos joku repii sinulta silmät päästä, ei ole tarpeen selittää, miksi tunnet tuskaa. Minä tunnen suurta kipua, koska olen yhtä Kristuksen kanssa.”

Henry Martin eli ja hengitti kokonaisuutta, josta apostoli Paavali kirjoitti: ”Te olette Kristuksen ruumis, ja jokainen teistä on tämän ruumiin jäsen.” Samaan Kaikkivaltiaan Jumalan lähetyselämään yksi ja sama Henki on yhdistänyt meidätkin. Arjen tasapainoon kuuluvat voitot ja tappiot.

Kylväjän lähetystyö on alkaneena vuonna laajentunut ja lähettimäärä kasvanut, samoin budjetin alijäämä. Uteliaana odotamme, miten Jumala aikoo pitää meistä huolta tänä vuonna. Ville Peltosen mukaan herätys urheilijanelämään tulee vasta 25–30-vuotiaana. Lähetyselämään jokainen kristitty herätetään sentään jo kasteessa!

pekka.makipaa@kylvaja.fi

”Juoksen kohti maalia saavuttaakseni voittajan palkinnon, pääsyn taivaaseen. Sinne Jumala kutsuu Kristuksen Jeesuksen omat” Fil.3:14.