Tarinoita ja tosiasioita

Tarinan mukaan eräs mies löysi kotkan munan ja pani sen kanalassa kananpesään. Kotkanpoikanen kuoriutui tipuparvessa ja kasvoi yhdessä niiden kanssa. Koko elämänsä se uskoi olevansa kana ja teki, mitä kanat tekevät. Se kuopsutti maasta matoja ja hyönteisiä. Se kotkotti ja kaakatti. Se saattoi räpyttää siipiään ja lentää ilmassa muutaman metrin.

Vuodet kuluivat ja kotkasta tuli hyvin vanha. Eräänä päivänä se näki mahtavan kotkan liitävän yläpuolellaan pilvettömällä taivaalla kaartelemassa majesteettisesti voimakkaissa ilmavirtauksissa hädin tuskin liikuttaen vahvoja siipiään. Vanha kotka katseli lumoutuneena sitä. ”Mikä tuo on?” se kysyi. ”Se on kotka, lintujen kuningas”, vastasi naapurikana. ”Se kuuluu taivaalle. Me kuulumme maahan – me olemme kanoja.” Niin kotka eli ja kuoli kanana, koska se luuli olevansa kana. (Anthony de Mello)

Hymyilen tuossa yläpuolella kiitollisena – näin jälkikäteen – kaikille niille elämäni ihmisille, jotka ovat auttaneet minua ymmärtämään, että Jumala ei voi johtaa ihmistä sellaisten tosiasioiden perusteella, joita ihminen ei tiedä.

Ilman heitä en tietäisi, että yksi on kuollut ja ylösnoussut kaikkien edestä. Saan uskoa kuoleman Voittajaan. Täällä maata kuopsuttaessani tiedän, että kotini on Korkeimman suojassa. Epäilemättä kristityt kamppailevat maailmassa samanlaisten ongelmien kanssa kuin kaikki muutkin. Syntinen paha luontoni on ongelmien juuri ja vaikuttaa kaikkeen, mitä olen ja teen, mutta se ei voi muuttaa maailmanhistorian ratkaisevinta, jo tapahtunutta tekoa!

Kristuksen ylösnousemuksesta tulee elämän pohja ja voima: sinun syntisi on hänen ruumiissaan, sinun elämäsi hänen ylösnousemuksessaan, opettaa uskonpuhdistajamme. ”Jumala teki meidät rikkomustemme tähden kuolleet eläviksi Kristuksen kanssa. Armosta teidät on pelastettu. Jumala herätti meidät yhdessä Kristuksen Jeesuksen kanssa ja antoi meillekin paikan taivaassa… Mekin olemme Jumalan tekoa, luotuja Kristuksen Jeesuksen yhteyteen toteuttamaan niitä hyviä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut” (Ef. 2: 4–6,10).

Maapallollamme on vielä yli kaksi miljardia ihmistä, jotka elävät ja kuolevat ilman mahdollisuutta autuaaseen vaihtokauppaan ja ikuisen elämän ylösnousemukseen. Jumala ei voi johtaa heitä sellaisten tosiasioiden perusteella, joita he eivät tiedä. Keskitämme Kylväjässä edelleen työtä näiden ihmisten keskuuteen. Käytämme tänäkin vuonna viidestä eurosta noin neljä ulkomaiseen toimintaan, tavoitteena läsnäolo erityisesti siellä, missä on vähän tai ei lainkaan kristittyjä.

Tässä lehdessä kuvataan, miten eri tavoin voimme löytää oman paikan pääsiäiskertomuksessa.

pekka.makipaa@kylvaja.fi

”Meidän Herramme ei ole kirjoittanut ylösnousemuksen lupausta vain kirjoihin, vaan jokaiseen kevään lehteen”. (Luther)