Syvemmälle

”Konkurssi ei tule vielä huomenna” on taannoisen talousjohtajamme lentävä lause, jolla hän usein aloitti talousraportointinsa. Tieto oli varmaankin tarkoitettu rauhoittamaan. Oli sillä muitakin vaikutuksia.

Talouskäyrän sukeltaessa organisaatioilla on kiusaus kääntyä sisäänpäin ja pahimmassa tapauksessa alkaa nähdä itsensä toiminnan tavoitteena. Voittoa tavoittelemattoman järjestön olisi kyettävä erottamaan itsensä ja tehtävänsä toisistaan. Emme voi ajatella tekevämme jotain yhtä hullua kuin valtiovalta, joka katkaisee kehitysavun köyhistä köyhimmille kohentaakseen omaa tulostaan.

Suomessa on 125 000 aatteellista järjestöä. Viisaat sanovat, että kaikilla niillä on sama tavoite: muuttaa yksilöitä ja yhteiskuntaa. Voittoa tavoittelemattomat organisaatiot tarjoavat eri perustein mahdollisuuksia osallistua ja saavuttaa tuloksia sellaisessa, jota palkan tuoma tyydytys ei korvaa. Parhaimmillaan on kyse perusteista, joita lama ja suhdanteet eivät murenna, pikemmin vahvistavat.

Monen muun lähetysjärjestön tavoin Kylväjä on olemassa, koska evankeliumi Jeesuksesta on sytyttänyt uskon ja valloittanut yksittäisten ihmisen mielen. Silmät ovat avautuneet sille, minkä varassa voi jopa kuolla – mutta mieluummin tietenkin elää. Olemme mukana maailman merkittävimmässä tehtävässä.

Uskonpuhdistuksen syntyvaiheet opettavat, mikä merkitys on yksittäisten ihmisten uskolla, joka kiinnittyy tarpeeksi syvälle. Martti Luther ei tietoisesti pyrkinyt kansan- tai kirkonjohtajaksi. Arkana ja jopa vastaanhangoittelevana hän joutui isoihin mittelöihin löytämänsä totuuden puolesta. Sen löydettyään hän neuvoi muitakin: ”Sinun tulee rakentaa elämäsi niin lujasti ja varmasti Jumalan Sanan varaan, että vaikka minä itse tulisin mielettömäksi – mistä Jumala minua varjelkoon – ja peruisin tai kieltäisin oppini, niin sinä et silti luopuisi siitä, vaan sanoisit: Vaikka Luther itse tai taivaan enkeli opettaisi toisin, olkoon hän kirottu.”

Yksilönvastuu ja yhteiseksi pappeudeksi kutsuttu mullistava asenne Jumalan ja ihmisen välisessä suhteessa teki ihmisistä itsenäisempiä ja kanavoitui kamppailujen jälkeen yhteisöä rakentavaksi voimaksi. Uskon uudistuminen syveni aste asteelta niin, että se lopulta kosketti koko yhteiskuntaa. Hengellistä taistelua käytiin rippituolin sijasta arkielämässä. Luther ohjasi ihmisiä arkuudella ja rohkeasti uurastamaan Luojansa edessä: ”Rukoile niin kuin työntekosi ei auttaisi lainkaan, ja tee työsi niin kuin rukouksesi ei siihen mitään lisäisi”.

Nyt olisi taas harjoituksia tarjolla. Kutsu lähetyselämään on kantanut hyvää satoa. Kymmenkunta uutta koulutettavaa aloittaa syksyn lähetyskurssilla. Talouskäyrän sukellus kutsuu syvemmälle yhteiseen lähetys- ja rukouselämään. Pyydämme syvenevää synnin ja armon tuntoa ja uskoa tulevaisuuteen. Konkurssi ei tule vielä huomenna.

pekka.makipaa@kylvaja.fi

”Huollamme ja uudistamme toimintatapoja, rakenteita ja menetelmiä, jotta voimme paremmin palvella lähimmäisiämme. Hoidamme vastuullisesti henkilö- ja talousresursseja.” (Toiminnan suunta 2016-20, Juurillaan kasvava Kylväjä)