Annoit minulle armon – seurakuntatyötä Etu-Aasiassa ja Kaukasiassa

Kylväjä tekee työtä islaminuskoisten veljeskansojen parissa Etu-Aasiassa ja Kaukasiassa. Kaukasiassa eletään työn alkuvaiheita, Etu-Aasiassa vastuu on siirtymässä vuosikymmenten työn jälkeen paikallisten käsiin.

Kaukasiassa työ alkoi vuonna 2007 ja alueelle on syntynyt rekisteröimätön seurakunta. Paikallisia tavoitetaan kristinuskon sanoman pariin ystävyyssuhteiden ja työpaikkojen kautta sekä järjestämällä suomen kielen opetusta. Uudet kristityt tarvitsevat paljon lähettien tukea, rinnalla kulkemista ja opetusta kasvaakseen ja vahvistuakseen uskossa. Kristityt kokoontuvat lähettien johdolla raamattupiiriin, jumalanpalvelukseen ja kristillisiin juhliin, joihin tulee aina joukko uusia tuttavuuksia.Lue lisää →

Loading Päivittää

Suosituskolehti vuodelle 2018 

Kirkkohallituksen suosituskolehtina voidaan vuonna 2018 kerätä lahja seurakuntaa synnyttävään ja vahvistavaan työhön islamilaisilla alueilla Etu-Aasiassa ja Kaukasiassa. Työtä voi pitää seurakunnassa muutenkin esillä muun muassa näiltä sivuilta löytyvien materiaalien avulla ja osallistua työhön yllä olevan nettilahjoituslinkin kautta tai tilisiirroilla. Seurakunnat tilittävät kolehtitulot tilitysohjeiden mukaan.

Kolehdin esittelyteksti

PowerPoint-esitys Kylväjän työstä Etu-Aasiassa ja Kaukasiassa pakattu

PowerPoint-esitys Kylväjän työstä Etu-Aasiassa ja Kaukasiassa

 

Muslimien kohtaamisesta 

Muslimeja on maailmassa noin 1,7 miljardia, mikä tekee Islamista maailman toiseksi suurimman uskonnon. Jeesus lähetti opetuslapset kaikkeen maailmaan, myös islamilaiseen maailmaan. 

Islamilaisissa maissa tie kristityksi on yleensä pitkä. Muslimit löytävät kristinuskon armon usein henkilökohtaisten ystävyyssuhteiden kautta. Uskonasioista puhuminen on luonnollista. Muslimeille armo on sanana tuttu, mutta kristinusko tuo siihen aivan uuden sisällön: Kristinuskossa syntejä ei voi saada anteeksi katumalla, vaan siihen tarvitaan sovitus. Jeesus on kuollut meidän puolestamme ja täyttänyt lain. 

Muslimimaissa kristityksi kääntyneet joutuvat usein kovan paineen alle, perheen hylkäämiksi, vainotuksi ja pahoinpidellyksi. Uusien ihmisten tavoittamisen lisäksi tärkeä osa työtä onkin paikallisten kristittyjen rinnalla kulkeminen, tukeminen ja opettaminen, jonka tueksi käännetään kristillistä kirjallisuutta. Esimerkiksi Etu-Aasiassa on meneillään Johanneksen evankeliumin selitysteoksen kääntäminen, Kaukasiassa on seurakunnan käsissä tuore Katekismus.

Lue lisää muslimin kohtaamisesta Kylväjän pienjulkaisuista! Tilaa ne Pala maailmalta -verkkokaupasta.

Kylväjän työtä Kaukasiassa 

Evankeliumi saapui Kaukasiaan jo ensimmäisten vuosisatojen aikana jälkeen Kristuksen. Ihmisiä kääntyi pakanauskonnoista kristityiksi, kirkkoja rakennettiin ja hengellistä kirjallisuutta käännettiin syyrian, aramean ja kreikan kielistä albanian kielelle. Arabit valloittivat alueen kuudennen vuosisadan puolivälissä, jolloin siitä tuli osa islamilaista kalifaattia ja Islam tuli valtauskonnoksi. Yli tuhat vuotta myöhemmin, monien vaiheiden jälkeen, alue liitettiin Transkaukasian sosialistiseen neuvostotasavaltaan. Tämän hajotessa 1936 alueesta tuli neuvostotasavalta. Aika osana Neuvostoliittoa on jättänyt jälkensä alueen uskontotilanteeseen ja edistänyt ateismin ideologiaa ja sen kautta ihmisten maallistumista. Tänä päivänä Islam on alueen valtauskonto ja kristittyjen määrän arvioidaan olevan noin 3 % (noin 300 000). Suurin osa heistä on Venäjän ja Georgian ortodokseja.  Protestanttisten kristittyjen osuus on pieni.  

Kylväjä aloitti työn Kaukasiassa kymmenen vuotta sitten lähettämällä ensimmäiset työntekijät maahan. Kielen ja kulttuurin perusteiden oppimisen jälkeen aloitettiin seurakuntaa synnyttävän työn suunnittelu. Työn tulevaisuuden visioksi määriteltiin seuraavaa: Kaukasiassa toimii julkinen, luterilainen, ulospäin suuntautuva seurakunta paikallisella kielellä. Seurakuntaa perustava työ on hidasta ja todella pitkäjänteistä. Tähän pätee sanonta ”marjat poimitaan yksi kerrallaan”, eli emme saavuta suuria joukkoja vaan kohtaamme ihmisiä yksi kerrallaan. Näistä kohtaamisista syntyy ystävyyssuhteita, jotka mahdollistavat evankeliumin ilosanoman kertomisen ja ystävien kutsumisen mukaan seurakuntaan. Tähän työhön tarvitaan lisää työntekijöitä ja resursseja, jotta voidaan saavuttaa mahdollisimman monia tavoittamattomia ja seurakunta voi kasvaa tätä kautta.  

Kylväjän työn tuloksena Kaukasiassa toimii tällä hetkellä yksi seurakunta, joka kokoontuu säännöllisesti jumalanpalvelukseen ja raamattupiiriin. Toiminta on vielä tässä vaiheessa täysin riippuvainen ulkomaalaisten työpanoksesta, mutta tavoitteena on siirtää vastuuta askel kerrallaan kansallisille. Kuluneiden vuosien aikana on myös käännetty materiaalia paikalliselle kielelle, viimeisimpänä valmistui Katekismus reformaation juhlavuonna

Tällä hetkellä Kylväjällä on Kaukasiassa seitsemän pitkäaikaista ja yksi määräaikainen työntekijä. Alueella tehtävän työn talous on suomalaisten seurakuntien ja vapaaehtoisten lahjoitusten varassa. Kutsumme sinutkin mukaan viemään armon evankeliumia Kaukasiassa niille, jotka eivät ole siitä vielä kuulleet.  

Lue lisää Kylväjän työstä Kaukasiassa

Lue lisää seurakuntaa perustavasta työstä 

Tilaa Kaukasian-lähettien ystäväkirjeet

 

Rukousaiheita Kaukasian-työn puolesta 

  • Uusia lähettejä kentälle, sekä heille lähettäjiä.  
  • Seurakunnan kasvu määrällisesti ja hengellisesti; juurtuminen Sanaan.  
  • Rukoillaan että työ voisi jatkua kentällä eivätkä viranomaiset kiristäisi viisumitilannetta.  

 

Kylväjän työtä Etu-Aasiassa 

Lähetysyhdistys Kylväjä on ollut rakentamassa edellytyksiä luterilaiselle seurakuntaelämälle Etu-Aasiassa koko historiansa ajan. 1970- ja 80-luvuilla toimintamme oli matalalla profiililla yksittäisten ihmisten kohtaamista ja johdattamista Kristuksen tuntemiseen. Seurakunnan ei ollut mahdollista kokoontua julkisesti.  

Maaperän muokkaamisesta päästiin 1990-luvun jälkipuoliskolla kohti järjestyneempää toimintaa. Useamman järjestön yhteistyöllä luterilainen seurakunta Istanbulissa sai lopulta vuonna 2005 virallisen rekisteröinnin ja hyväksynnän yhteiskunnan taholta. Sen jälkeen Istanbulin luterilainen kirkko (ILK) on tasaisesti jatkanut tietään kohti paikallisten kristittyjen varassa seisovaa ja kasvavaa kansallista kirkkoa. Kirkon hallintoa ja teologiaa on rakennettu tätä silmälläpitäen.  

Kylväjä on ollut tukemassa Evankelis-luterilaisen uskonnontutkimusinstituutin (ELRIM) toimintaa, missä koordinoidaan kristittyjen varustamista islamilaisen kontekstin sisällä tapahtuvaan vastuunkantamiseen kirkon tulevaisuudesta. 2010-luvun jälkipuoliskolla on päästy suunnitelmallisesti kouluttamaan paikallisia kristittyjä myös Sanan opettamiseen maanmiehilleen.  

Lue lisää Kylväjän työstä Etu-Aasiassa

Lue lisää seurakuntaa perustavasta työstä

Tilaa Etu-Aasian uutiskirje

 

Rukousaiheita Etu-Aasian-työn puolesta 

  • Paikallisten kristittyjen kouluttaminen ja kypsyminen erilaisiin, kullekin sopiviin vastuutehtäviin.  
  • Kansallisten pastorikoulutettavien löytyminen.  
  • Istanbulin luterilaisen kirkon vahvistuminen itsenäiseksi talouden ja evankeliumin kontekstinmukaisen levittämisen osalta.  
  • Hyvän teologisen ja hengellisen kirjallisuuden kääntäminen turkin kielelle.  

 

Kylväjän nuoret Etu-Aasiassa 

Kylväjä on järjestänyt nuorten opintomatkoja Suomen Raamattuopiston Nuorten raamattulinjan (PK:n) opintoihin liittyvänä kurssimatkana ja PKinter-kansainvälisyyslinjan pitempänä opintomatkana. PK ja PKinter antavat nuorille mahdollisuuden opiskella Raamattua ja saada opintomatkalla kokemuksen kristillisestä työstä maailmalla.  

Opintomatkat ovat suuntautuneet useina vuosina Istanbulin luterilaisen kirkon palvelutehtäviin. Matkan aikana on erinomainen mahdollisuus elää todeksi uskoaan ja käyttää sen mukaan lahjojaan, PKinterin pitemmällä matkalla vielä syvemmin. Samalla voi kysellä omaa paikkaansa Jumalan valtakunnan työssä sekä tutustua erilaisten kulttuurien ja uskontojen väliseen kohtaamiseen.

 

Nuorten rukousaiheita 

  • Nuorten opintomatkoille suojelusta ja varjelusta onnettomuuksilta, vaaroilta ja varkauksilta. 
  • Kunnioittavia ja rakentavia kohtaamisia paikallisten ystävien kanssa.  
  • Opintomatkaryhmälle siunattuja hetkiä Sanan äärellä.  

“Olette siunattuja, kun palaatte kotiin. Olette siunattuja, kun lähdette matkaan.” 5. Moos. 28:6  

 

Lue lisää Kylväjän nuorten toiminnasta

Liity nuorten kirjerenkaaseen.

 

Armoon liittyviä haastatteluja ja opetuksia

 

1. Pekka Mäkipää islamin armokäsityksestä     
2. Jukka Norvanto: Armo     
3. Jukka Norvanto: Anteeksiantaminen 1     
4. Jukka Norvanto: Anteeksiantaminen 2     
5. Jukka Norvanto: Jeesus lehtimajajuhlassa     
6. Jukka Norvanto: Kuolema vai elämä?     
7. Jukka Norvanto: Nainen ja Jeesus     
8. Jukka Norvanto: Turvapaikka     
9. Jukka Norvanto: Uskollisuus puntarissa     

Annoit minulle armon -artikkeli Kylväjä-lehdessä 4/18