Morian pakolaisleiri tuhoutui tulipalossa

Kreikan Lesvoksen saarelle julistettiin hätätila Morian pakolaisleirin tuhouduttua tulipalossa 9. syyskuuta. Noin 3000 ihmiselle tarkoitetulla leirillä eli 13 000 ihmistä, ja he pakenivat kohti läheisiä vuoria tai kaupunkeja.

Pakolaisleirillä toimiva Euro Relief tiedotti Facebook-sivullaan, että Moriassa sijainneet asumisyksiköt ja toimistot tuhoutuivat.

”Meillä ei ole tiedossa kuolonuhreja, mikä on todellinen ihme, kun ottaa huomioon, kuinka mahdotonta on evakuoida kokonainen, täyteen ahdettu, pakolaisleiri.”

Palo ajoi tuhannet pakolaiset ja maahanmuuttajat kaduille.

”Yhdessä muiden avustusjärjestöjen kanssa arvioimme heidän tarpeitaan ja koetamme helpottaa heidän kärsimystään. Osa vapaaehtoisistamme jakaa ruoka-avustusta ja muuta välitöntä apua leiriin jääneille”, Euro Relief tiedotti.

Lähetysyhdistys Kylväjä toimii Kreikassa pakolaisten parissa. Itsekin pakolaistyötä tehnyt lähetysjohtaja Taneli Skyttä on seurannut tiiviisti tilanteen kehittymistä.

– Viranomaiset ja kristilliset toimijat tarvitsevat nyt suurta viisautta, miten toimia. Olemme saaneet Kreikasta selkeän pyynnön rukoilla auttamistyön puolesta, mitä vaikeuttaa koronatilanne ja sen aiheuttamat rajoitteet.

Saarella asuva Kylväjän tukema työntekijäperhe on jo pienimuotoisesti voinut tukea pakolaisia uudessa, entistä vaikeammassa tilanteessa.

– Heillä itsellään on pakolaistausta, mikä auttaa heitä rinnalla kulkemisessa, Skyttä toteaa.

Tuhoutuneen Morian pakolaisleirin tulevaisuus on auki. Pian tulipalon jälkeen saarelle rakennettiin pienempi leiri, mutta se ei riitä vastaamaan tarpeeseen.

– Nyt on rukoiltava järjestelyä, joka on kaikille osapuolille hyvä ja turvallinen. Olemme aktiivisesti yhteydessä yhteistyökumppaniimme kuullaksemme, mitä apua voimme tarjota rukouksen lisäksi, Skyttä jatkaa.

Töissä Morian pakolaisleirillä

Kylväjän lähetti Minna Aro ehti työskennellä Morian pakolaisleirillä vain viikkoja ennen leirin tuhoutumista. Euro Relief -järjestön vapaaehtoistyöntekijänä toiminut Aro sai kohdata monia perheitä farsin- ja englanninkielen, internetin, sekä viittomisen avulla kommunikoiden.

– Vaikka ihmisiä oli joka puolella, leiri oli tavallaan toimiva. Ihmiset olivat yleensä ahdistuksistaan huolimatta ystävällisiä.

Aron mukaan leirillä oli parempi elää kuin Ateenassa kodittomana.

– Leirillä ihmisillä oli paikka, jossa nukkua ja säilyttää tavaroita. Siellä oli mahdollisuus päästä suihkuun ja vessaan sekä vesipisteitä, joissa voi pestä vaatteita, lapsia ja hampaita.

– Mielestäni kaikkein surkeimmassa asemassa olivat ne, jotka asuivat teltoissa. Kesäsin ne olivat kuumia ja talvella kylmiä. Kun piha muuttui mudaksi, se teki teltassa asumisen hankalaksi, Aro kuvaa.

Yöllä leiri muuttui pelottavaksi. Huumeet, viina, tappelut, seksuaalirikokset ja ryöstöt olivat leirillä jokaöisiä.

– Ryöstelijät saattoivat tunkeutua veitsellä seinän läpi hökkeleihin ja vaatia kännyköitä sekä rahoja vahingoittaen usein ihmisiä, Aro kertoo.

Naiset kokivat leirillä usein turvattomuutta. Leirin tuhouduttua kadulle joutuneiden pakolaisten turvallisuus on entistäkin uhatumpana.