Psalmi 118

Hoosianna! Herra, anna meille apusi!

Kuinka johdonmukainen onkaan jälleen tämän psalmin sanoma. Se kutsuu meitä kiittämään Herraa, koska Herra on hyvä ja on aivan varmaa, että hänen armonsa kestää iäti (1-4, 29).

Psalmi perustelee tämän kutsunsa sen tekijän omalla kokemuksella! Psalmista oli joutunut syvään ahdistukseen. Vastustavat voimat, joita hän kutsuu vihollisiksi, saartoivat hänet kuin mehiläisparvi ja olivat syöstä hänen tuhoon (10-13).

Ahdistuksissaan hän turvasi Herraan, ei ihmisiin, ei edes mahtaviin (8,9). Hän huusi avukseen Herraa, sai rohkeutta käydä taisteluun Herran nimessä tuhoavia voimia vastaan. Herra kuuli, tuli avuksi, avasi tien eteenpäin ja pelasti (5, 10-14). Jälkeenpäin hän ymmärsi, että kaikki oli ollut Herran kuritusta, mutta Herra ei antanut tuhon tulla (18).

Nyt hän rohkeasti tunnustaa sydämestään: Totisesti minä en kuole, vaan elän ja kerron Herran teoista (17). Herra on minun väkeni ja voimani, hänen kätensä on voimallinen (14, 15,16). Kun Herra on minun kanssani, en minä mitään pelkää. Mitä voisivat ihmiset silloin, siksi pelotta katson vihollisiini (6,7). Kiitän sinua Herra siitä, että kuulit minua ja pelastit minut (21). Nyt voin kajauttaa voitonhuudon, antaa riemun raikua (15) ja käydä avatuista vanhurskauden porteista sisälle kiittämään Herraa (19). Tämän päivän on Herra tehnyt, iloitkaa ja riemuitkaa siitä! Hoosianna! Herra, anna meille apusi! Oi Herra, anna menestys (24-25)!

Psalmin lopussa on profetioita, jotka täyttyvät kirjaimellisesti Jeesuksessa Kristuksessa. Jeesus sanoi kansansa johtajille: ”Olette kai lukeneet kirjoituksista tämän kohdan: ’Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on nyt kulmakivi. Herralta se on tullut, ja se on ihmeellinen meidän silmissämme.’ Neuvoston jäsenet olisivat halunneet ottaa Jeesuksen kiinni, sillä he ymmärsivät, että Jeesus oli vertauksessaan puhunut heistä” (Mark. 12:10-12). ”Tämä kirjoitusten kohta” on juuri tästä psalmista.

Jeesuksen ratsastaessa Jerusalemiin kuulemme ihmisten huutavan Jeesukselle tämän psalmin sanoin: ”Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä!” (Mark. 11:9). Yhtyköön tänään tähän huutoon myös meidän sydämemme!

Olavi Peltola