Psalmi 119

Ylistys Jumalan Sanalle

Raamatun luvuista pisin on psalmi 119. Näin siksi, että se julistaa Jumalan sanan – hepr. tooran – arvoa ja merkitystä. Alkukielessä jokainen heprean aakkosten 22 kirjaimesta aloittaa oman säkeistönsä ja tämä toistuu kahdeksan kertaa. Kaikki aakkosten kirjaimet ylistävät Jumalan sanaa.

Psalmi näyttää kuitenkin ylistävän ensi lukemalla Herran laille kuuliaista, nuhteetonta ja ehyellä sydämellä vaeltavaa ihmistä. Jos kuitenkin kuuntelemme psalmin rukoilijan omaa ääntä, niin sieltä tuleekin esiin kaikkea muuta kuin varman ihmisen ääni: Minä olen kuin eksynyt lammas. Etsi minut (176)! Tähän huokaukseen päättyy koko psalmi. Psalmin alussa on taas toivomus: Kunpa kulkuni olisi vakaa, kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi (5).

Rukoilija tunnustaa, että hän on joutunut ahdinkoon ja hätään (143) ja vaipunut maan tomuun (25). Hän sanoo avoimesti: olen levoton, huolet painavat minua (28). Hän jopa kokee olevansa kuin savun käpristämä leili (83).

Ahdistuksessaan hän tietää kenen puoleen kääntyä: Koko sydämestäni minä pyydän, Herra: Vastaa minulle! (145). Katso kurjuuteeni ja pelasta minut (153). Herra, paljon olen joutunut kärsimään. Anna minun elää – tee sanasi mukaan (107). Minun sydämeni ikävöi apuasi, sinun lupaukseesi minä panen toivoni. Minun silmäni ikävöivät sinun sanaasi (81-82).

Psalmista onkin löytänyt Jumalan sanasta avun lähteen: Sinun sanasi antoi minulle toivon. Sinun lupauksesi on kurjuudessa lohtunani, se virvoittaa minut jälleen (49-50). Minä ajattelen ikiaikaisia päätöksiäsi, Herra, niistä minä saan lohdun (52). Jo ennen aamun koittoa huudan apuasi, sinun sanaasi minä panen toivoni (147). Siksi hän ylistää Jumalan sanaa: Herra, sinun sanasi on ikuinen. Sen luja perusta on taivaassa (89). Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani (105). Kun sinun sanasi avautuu, se valaisee, tyhmäkin saa siitä ymmärrystä (130). Hän jopa uskaltaa sanoa: Miten suloiset ovatkaan sinun sanasi! Ne maistuvat hunajaa makeammilta (103).

Hän tietää kenelle hän kuuluu: Minä kuulun sinulle (94). Nyt Herra on minulle kaikki, muuta ei minulla ole (57).

Kuka on tämän psalmin Herra ja mikä on tätä psalmia hallitseva sana, laki, säädös, määräys, käsky, tahto – se on Herra Jeesus Kristus!

Olavi Peltola