Psalmi 133

Veljessovun siunaus

On väitetty, että psalmi 133 on aivan Raamatun keskellä. Näin onkin joissakin raamattulaitoksissamme. Siitä on yhtä monta sivua Raamatun alkuun kuin loppuunkin.

Tämä lyhyt keskellä oleva psalmi ylistää mitä tärkeintä asiaa Jumalan kansan elämässä – veljessovun siunausta. Kuinka ihmeellistä olisikaan, jos Jumalan lapset eläisivät jo nyt sovussa toisiaan rakastaen ja täyttyisi Jeesuksen rukous: ”Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä” (Joh. 17:21).

Psalmi kuvaa hyvää ja suloista veljessopua temppelipalvelun avulla. Veljessovun seurauksena Jumalan siunaus vuotaa kuin ylitsepursuva pyhä öljy. Se voitelee Pyhän Hengen öljynä koko Herran kansan sitä edustavan ylipappi Aaronin kautta. Siunauksen runsautta kuvaa öljyn valuminen hiuksista ylipapin partaan ja sen tippuminen pitkin hänen viittansa lievettä. On sitä siunauksen runsautta ja ylitsevuotavuutta.

Toinen kuva liittyy autiomaan laidalla olevan kuivan maan kostumiseen. Lumihuippuisen Hermonin vuoren kaste laskeutuu Siionin vuorten ja koko maan ylle. Se tuo mukanaan runsaan sadon ja elämän.

Hyvää ja suloista sopua kuvaa vanhan raamatunkäännöksen ilmaus veljesten yhdessä asumisesta; ei vain silloin tällöin tavata, vaan pystytään elämään yhdessä työtä tehden ja kestämään jatkuvasti toisen heikkouksia. Miten se on mahdollista?

Jos annamme Jeesuksen ensin vuodattaa oman rakkautensa öljyä meihin (1. Joh. 4:10,19), vähitellen meidänkin jäykistyneet sydämemme alkavat sulaa ja jaksamme rakastaa. Jeesuksen rakkauden rohkaisemina opettelemme avoimuutta suhteessa toisiimme, kykenemme palvelemaan toisiamme ja niitä kaikkein vaikeimpiakin lähimmäisiämme. Pystymme peittämään toisen viat (1. Kor. 13:7 KR 38).

Miten realistisella tavalla tätä kuvaakaan Erkki Leminen runossaan: ”Ihminen – älä ihmiseen liikaa luota, ettet eksyisi. Älä tomulta paljoa vuota, ettet pettyisi. Pane toivosi suurempaan. Luota Jumalaan. Jumala – rakkauden läksy on mahdoton. Kuka voi sen oppia, kuka voi todella rakastaa, kun ihmiset ovat ilkeitä ja itse olen kuin piru? Kristus – Sinun rakkautesi on täydellinen. Ole minulle vieläkin Vapahtaja, jumalattoman ainoa toivo. Puhdista. Pyhä Henki – vuoda sisimpääni öljyn tavoin, etten ruostuisi rakkaudettomuuteni. Muuten olen kuin piru.”

Olavi Peltola