Psalmi 2

Tervehdi suudellen Jumalan Poikaa

Psalmin kaksi äärellä Pyhä Henki haluaa painaa syvälle sydämeemme kuvan Herran Voidellusta (Ps. 2:2,12), Kristuksesta. Tämä Voideltu on Poika, josta Jumala sanoo: ”Sinä olet minun poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin” (2:7).

Paavali vetoaa juuri näihin sanoihin todistaessaan Jeesuksesta (Apt. 13:33). Heprealaiskirjeessä nämä sanat osoittavat Jeesuksen ainutlaatuisuuden (Hepr. 1:5; 5:5). Jeesuksen kastehetkessä ja kirkastusvuorella taivaasta kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mielistynyt” (Matt. 3:17: 17:5). Markus taas kertoo kuinka Jeesus sai ylipapin kuulustelussa kuolemantuomion Jumalan pilkasta soveltaessaan näitä sanoja itseensä (Mark. 14:61-62).

Psalmin profetia tuo esiin vielä kolmannenkin piirteen Jeesuksesta. Hän on kuningas (Ps. 2:6). Pilatus toteutti tahtomattaan tämän profetian kiinnittäessään ristin päälle kirjoituksen: ”Tämä on Jeesus, juutalaisten kuningas” (Matt. 27:37).

Mutta psalmin profetia antaa myös erittäin realistisen kuvan tämän voidellun Pojan ja Kuninkaan asemasta tässä maailmassa. Kansat ja niiden johtajat kapinoivat, punovat juoniaan, liittoutuvat keskenään Herran voideltua vastaan (Ps. 2:1-2). Hänen valtansa koetaan orjuuttavana kahleena (2:3), mutta mikään ei voi estää sitä, että kaikista kansoista maan ääriin asti kootaan se joukko, joka muodostaa Messiaan perintöosan ja joka suostuu hänen valtaansa (2:8).

Aikojen lopulla Herra ottaa hallitusvallan rautaisella valtikalla, ja kaikkien polvien on pakko notkistua hänen edessään ja musertua kuin saviastiat (Ps. 2:9; Fil. 2:10). Silloin hän, joka hallitsee taivaassa, nauraa ja pilkkaa vastustajiaan, puhuu vihassaan ja kauhistuttaa – armon ja anteeksiantamuksen aika on ohitse.

Mutta kuinka hyvä onkaan niiden osa, jotka nyt pelkäävät Herraa, vapisevat hänen pyhyytensä edessä (Ps. 2:11), tunnustavat hänet kuninkaakseen ja turvaavat häneen (2:12)! Siksi mene niin liki Jeesusta, että voit suudella hänen jalkojaan, kuten syntinen nainen fariseuksen luona, ja kuule kuinka hän sanoo: ”Kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi” (Luuk. 7:38,48).

Olavi Peltola