Psalmi 22

Kristuksen kärsimys

Psalmi 22 vie meidät Jeesuksen ristin juurelle. Sitä lukiessamme voimme seurata virren kehotusta: ”Tulkaa kaikki, katsokaatte piinaa rakkaan Herramme. Itkekää, valittakaatte, kärsii Vapahtajamme. Kellä vaiva sellainen ollut on kuin Jeesuksen?” (virsi 67).

Psalmin alku on häkellyttävä. Siinähän ovat juuri ne sanat, jotka Jeesus huusi ristiltä: ”Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?” (Matt. 27:46). Jeesus kantaa puolestamme syntiemme rangaistuksena Jumalan tuomion ja vihan, eikä meidän tarvitsisi huutaa tätä samaa huutoa!

Ristiinnaulittu oli myös kansansa hylkäämä ja pilkkaama: ”Kaikki ilkkuvat, kun minut näkevät, pudistavat päätään ja ivaavat minua: ’Hän on turvannut Herraan, auttakoon Herra häntä. Herra on häneen mieltynyt, pelastakoon siis hänet’” (22:7-9). Juuri näin Matteus kertoo tapahtuneen (Matt. 27:40, 26:42-43).

Psalmi kuvaa ristiinnaulitun tuskaa kauan ennen kuin oli edes keksitty tämä julma mestaustapa: ”Voimani valuu maahan kuin vesi, luuni irtoavat toisistaan. Sydämeni on kuin pehmeää vahaa, se sulaa rinnassani. Kurkkuni on kuiva kuin ruukunsiru, kieleni on tarttunut kitalakeen” (22:15-16).

Yksi psalmin yksityiskohta sisältää tärkeän profetian: ”Käteni ja jalkani ovat runnellut (lävistetyt)” (22:17). Juuri tähän viittasi esievankeliumi (1. Moos. 3:15). Juuri tämän Sakarja näki profetiassaan: ”He kohottavat katseensa häneen, jonka ovat lävistäneet” (Sak. 12:10). Ja Jesaja sanoo, mikä lopulta lävisti Jeesuksen: ”Totisesti meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet” (Jes. 53:5).

Psalmissa on toinenkin häkellyttävä yksityiskohta: ”Ilkkuen he katsovat minuun, jakavat vaatteeni keskenään ja heittävät puvustani arpaa” (22:17-19). Sotilaat heittivät arpaa Jeesuksen puvusta (Joh. 19:23-24).

Psalmi päättyy sanaan, jonka sisältö on sama kuin Jeesuksen sanat: ”Se on täytetty” (Joh 19:30). Syntiemme sovitus on saatu päätökseen. Siksi ”muistakoot maan kansat tämän teon ja kääntykööt hänen puoleensa” (22:28). Jotta maan kansat voisivat muistaa, on evankeliumia Kristuksesta julistettava kaikille kansoille.

Olavi Peltola