Psalmi 24

Palvelija ja kuningas

Psalmit 22, 23 ja 24 muodostavat ihmeellisen kolmiosaisen profetian Jeesuksesta Kristuksesta.

Jeesus Kristus on se Herran kärsivä palvelija (Ps. 22), joka Isänsä hylkäämänä riippui ristillä kädet ja jalat lävistettyinä ja kaikki luut näkyvissä. Hän oli kansansa hylkäämä ja ihmisten pilkkaama. Hän kärsi rakkaudesta meihin meidän syntiemme tähden.

Jeesus Kristus on se hyvä Paimen (Ps.23), joka antaa henkensä lampaiden edestä. Siksi hänen lampaansa kuulevat hänen äänensä. Hän tuntee ne, ja ne seuraavat häntä (Joh. 10:27). Hän aina ohjaa oikeaa tietä – pimeässä laaksossakin. Lopulta hän vie vihreille niityille ja virvoittavien vetten ääreen. Hänen tähtensä sula hyvyys ja laupeus seuraavat meitä kaiken elinaikamme, silloinkin kun emme sitä tunne.

Jeesus Kristus on kirkkauden kuningas (Ps. 24). Daavid viiteen kertaan tuo voimakkaasti esiin sen, että maan matona kärsivä Herran palvelija ja hyvä paimenemme onkin kirkkauden kuningas. Jeesus Kristus on se kirkkauden kuningas, jolle koko maanpiiri ja kaikki, jotka siinä asuvat, kuuluvat. Hän on kaiken luonut, ja hän on myös kaikki lunastanut.

Jeesuksen Kristuksen uhrikuoleman suojassa Jumala katsoo meidätkin vanhurskaiksi ja saamme Herran siunauksen ja pelastuksen. Vain hänen hallitessaan valheellisuus ja vääryys väistyvät, viattomuus ja puhtaus voittavat. Meitä kutsutaan pyrkimään hänen luokseen ja etsimään hänen kasvojansa. Vain hänen johtamanaan voimme nousta Herran kirkkauden vuorelle ja astua kaikkein pyhimpään –  Jumalan täydellisen kirkkauden läsnäoloon.

Jeesus Kristus on se kirkkauden kuningas, joka tulee pian. Hän istuu valtaistuimellaan ja kaikki taivaan joukot seisovat hänen ympärillään (1. Kun. 22:19). Hän on lähtevä liikkeelle. Silloin kaikki ahtaat portit ja ovet avartuvat, ikiaikaiset salvat murtuvat. Kaikki kumartuvat hänen eteensä ja tunnustavat, että hän on Herra. Hän on väkevä ja voimallinen. Hän on Herra, voiton sankari. Hän on Herra Sebaot – taivaan kirkkauden joukkojen kuningas!

Jeesukselle Kristukselle kohotkoon sydämestämme jo nyt odottaessamme ja toivoessamme riemu- ja ylistyshuuto hoosianna – oi auta, oi pelasta kirkkau­teesi!

Olavi Peltola