Psalmi 78

Mitä opimme menneistä Jumalan teoista?

Psalmi 78 opettaa meitä ja tulevia sukupolvia turvautumaan yksin Jumalaan ja muistamaan, mitä hän on tehnyt (7). Se tuo esiin Herran tekoja ja ihmeitä (4). Suurin on ollut Jumalan kansan syntymisen ja sen vapautumisen ihme. Silloin Jumala halkaisi meren ja johti kansansa sen poikki (13). Jumala antoi pilven johtaa päivisin ja tulen loisteen öisin (14). Hän antoi vettä kuivasta kalliosta (15) ja taivaasta viljaa (24-25). Herran johdossa hänen kansansa oli turvassa eikä sen tarvinnut pelätä mitään (52-53). Herra toi perille Luvattuun maahan (54-55).

Toinen opetus on syvästi nöyryyttävä. Avoimesti kerrotaan, kuinka Jumalan tekojen keskellä isät olivat tottelemattomia ja uppiniskaisia. He häilyivät sinne tänne eivätkä pysyneet uskollisina Jumalalle (8-11). Ehdoin tahdoin he koettelivat Jumalaa ja puhuivat häntä vastaan (18-19) eivätkä uskoneet Jumalaan eivätkä luottaneet hänen apuunsa (22). Silloinkin kun isät tiesivät, kuka on heidän kallionsa ja että Korkein on heidän lunastajansa, heidän sanoissaan piili petos eivätkä he olleet vilpittömiä häntä kohtaan (36-37).

Menneisyyden opetuksen ydin ei ole kuitenkaan vain siinä, että se paljastaa Jumalan muinaiset teot, Jumalan lasten jumalattomuuden ja varoittaa meitä ja tulevia sukupolvia samoista synneistä. Ydin on siinä, että Jumalan kansan syntisyydestä huolimatta Herra on ollut laupias eikä ole tuhonnut kapinoivia. Hän on armahtanut. Hän on hillinnyt vihansa ja muistanut, että ihmiset ovat vain tuulen henkäys, joka häipyy eikä palaa (38-39). Hän on kyllä kurittanut ankaralla kädellään (59-64). Siiloa, Efraim ja Israel sortuivat (60,67). Kuitenkin Herra aivan kuin havahtui (65) ja aloitti alusta. Nyt hän valitsi Juudan, Siionin ja Daavidin ja niiden kautta hän kaitsee kansaansa (68,70,71).

Kristittyinä uskomme, että Jumalan viimeinen valinta toteutui Daavidin Pojassa Jeesuksessa Kristuksessa. Hänessä ja hänen kauttaan Jumala kaitsee nyt omaa kansaansa ja hallitsee sitä (71). Hän on meidän lunastajamme (35), yksin häneen meidän tulee turvautua (7). Vain hänen johdossaan olemme turvassa eikä meidän tarvitse pelätä mitään (53).

Olavi Peltola