Psalmi 91

Uskonrohkeuden ylistysveisu

Kohtaamme tässä psalmissa ihmeellisen, suorastaan yliluonnollisen rohkeuden ja valoisuuden hengen. Oli elämämme tilanne millainen tahansa ja tapahtui mitä tahansa, lukiessamme rukoillen tätä rohkeuden ylistysveisua se antaa elämäämme syvää uskonturvallisuutta.

Kuinka monin, voimakkain kuvin psalmi vakuuttaakaan meille, niin helposti pelkojen valtaan ajautuville, että Herra on linnamme ja turvapaikkamme. Meidän ei tarvitse jäädä pelkojemme vangiksi. Hän aina pelastaa ja suojelee.

Psalmi kuvaa omalla realistisella tavallaan ympärillämme olevaa todellisuutta: Se on täynnä pelonaiheita. On yön kauhuja, päivän pelottavia yllätyksiä (6). Elämä on haurasta, ja monet kaatuvat vierellämme (7). Joudumme jopa näkemään, kuinka Jumalan toteuttaa jo nyt pelottavia rangaistustuomioitaan (8). Onnettomuudet iskevät, vitsaukset uhkaavat (10). Tiellä on kiviä (12). Edessä on kammottava pimeyden henkivalta, jota kuvataan leijonaksi ja kyyksi, jalopeuraksi ja lohikäärmeeksi (13).

Kaiken tämän keskellä psalmi vakuuttaa meille, että Herra pelastaa pettävistä ja lamauttavista ansoista ja pahan vallasta (3). Saamme asua Korkeimman suojassa ja Kaikkivaltiaan varjossa (1). Hän levittää siipensä ylitsemme ja olemme turvassa (4). Herran uskollisuus ympäröi ja suojaa kuin muuri ja kilpi (4). Siksi ei tarvitse pelätä mitään pahaa. Turvamme on Herra ja kotimme on korkeimman suojassa (9). Hän lähettää enkelinsä varjelemaan ja kantamaan (11-12).

Saamme olla uskossa varmoja siitä, että huutaessamme Herraa avuksemme hän aina vastaa. Saamme olla myös varmoja siitä, että kun on ahdistus, hän tukee. Vanha käännös sanoi tämän näin: ”Minä olen hänen tykönänsä, kun hänellä on ahdistus” (15b). Tämä onkin ollut monella rohkaisevin Herran sana tässä psalmissa.

Saamme olla uskossa myös varmoja siitä, että Herra vapahtaa ja saattaa kirkkauteensa ja kunniaansa. Hän antaa mielekkään elämän – psalmin kirjoittajan aikana se tarkoitti pitkää ikää ja ennen kaikkea sitä, että saamme nähdä ja kokea todeksi Herran antaman pelastuksen (15-16, KR38 ja KR92).

Olavi Peltola