Psalmit 104–106

Miten suuri ja mahtava Herra onkaan!

Psalmit 104-106 johtavat meidät katsomaan Jumalan luomistöitä ja kertaamaan Jumalan valitun kansan historiaa.

Ne kutsuvat kiittämään Jumalaa hänen suurenmoisista luomisteoistaan ja johdatuksestaan. ”Lukemattomat ovat tekosi, Herra. Miten viisaasti olet ne tehnyt! Koko maa on täynnä sinun luotujasi. Niin merikin, tuo suuri ja avara” (104:24,25). Mikään ei ole sokean sattuman tuotetta.

Kaiken lisäksi: ”Sinä annat, ja jokainen saa osansa, avaat kätesi, ja kaikki tulevat ravituiksi. Kun käännyt pois, ne hätääntyvät, kun otat niiltä elämän hengen, ne kuolevat ja palaavat maan tomuun. Kun lähetät henkesi, se luo uutta elämää, näin uudistat maan kasvot” (104: 28-30). Mutta kuitenkin sinun katseestasi maa järisee ja kosketuksestasi vuoret savuavat (104:32). Herra, minun Jumalani, miten suuri ja mahtava sinä oletkaan!

Luonnon kirjan katselemisen tulisi synnyttää meissä iloa, kiitollisuutta ja kunnioittavaa pelkoa. Näin tulisi tapahtua myös silloin, kun luemme ilmoituksen historian kirjaa. Siinä kohtaamme Jumalan suuria tekoja niiden elämässä, jotka ovat etsineet Herraa ja huutaneet avuksi hänen nimeään. Silmiemme editse vaeltavat Aabraham, Iisak, Joosef ja Mooses. Jälleen luemme Herran tunnusteoista Egyptissä ja hänen kansansa vaelluksesta autiomaassa ja saapumisesta perille Luvattuun maahan (105:8-44).

Kaiken tämän tulisi vakuuttaa meille, että Herra on sanomattoman hyvä ja hänen armonsa kestää iäti (106:1-2). Kuinka lamauttavaa onkaan tätä taustaa vasten todeta, että Jumalan sanan mukaan olemme tehneet syntiä isiemme tavoin (106:7). Vain hetken olemme uskoneet Herran sanaa ja laulaneet kiitosta. Kohta taas unohtaneet Herran teot, nurisseet emmekä ole tahtoneet totella, vaan koetelleet Jumalaa ja olleet uskottomia Herralle (106:12-14,21,25, 39).

Siksi Herra on vienyt ahdistuksiin ja nöyryyttänyt syntiemme tähden (106:40-42). Mutta kun olemme huutaneet avuksi Herran nimeä ja pyytäneet: ”Muistathan myös minua, auta minua, ota minut huomaasi” (106:4), hän on muistanut ja armahtanut (106:45). Ja niin riemuiten saamme kiittää Herraa.

Totisesti ylistetty olkoon Herra, Israelin Jumala, iankaikkisesta iankaikkiseen! Aamen. Halleluja! (106:48).

Olavi Peltola