Psalmit 140–141

Suoja vaikeiden ihmissuhteiden keskellä

Nämä kaksi psalmia kuvaavat omallaan tavallaan sitä, mitä Jeesus tarkoitti sanoessaan omilleen: ”Maailmassa teillä on ahdistus”. Kohtaamme parjatun, vainotun ja avuttomaksi tulleen Jumalan kansan jäsenen. Läheiset ihmissuhteet ovat myrkyttyneet (140:2, 3, 5, 8, 9).

Esiin tulee myös avoimesti Jumalaan sitoutuneen ihmisen sisimmän kuohunta. Hän toivoo kiusaajilleen: Satakoon heidän ylleen hehkuvia hiiliä! Herra, syökse heidät tuleen, syökse kuiluun, josta ei pääse pois, vainotkoot onnettomuudet toinen toisensa perään (140:10, 11).

Kuinka kaukana tällaisessa elämäntilanteessa ovatkaan suvaitsevaisuus ja toisten ihmisen sietäminen, rauha ja rakkaus ihmisten kesken. Näin psalmit paljastavat, millaisia todellisuudessa voivat ihmissuhteet olla silloin, kun ihmissydämen pohjallinen pahuus pääse valtaan. Toisinaan se pääsee!

Ahdistuksestaan huolimatta psalmista tunnustaa uskonsa ja rukoilee. Ehkä mekin voimme yhtyä siihen: Herra, sinä olet minun Jumalani (140:7). Herra, sinä olet väkevä auttajani, sinun kätesi suojaa minua (8). Herra, sinä ajat köyhän asiaa, sinä hankit oikeutta onnettomalle, minä tiedän sen (13). Herra, varjele minua pahoilta ihmisiltä, suojele väkivallantekijöiltä (1)!

Psalmissa 141 jatkuu rukoilijan avunhuuto: Herra, minä huudan sinua! Riennä avukseni, kuule ääneni, kun sinua huudan (1)! Hän toivoo, että hänen rukouksensa ovat taivaallisessa kultamaljassa rukousuhrisavuna (2; Ilm 5:8). Hän myös pyytää, että Herra asettaisi vartijan hänen suulleen (141:3) niin, ettei hän päästäisi ulos sisimmän kuohuvia tunteita, kun ne ryöppyävät jumalattomien pahuutta vastaan (5b–7). Vanhurskas saa kyllä lyödä häntä (5a).

Hänen hätänään on myös se, ettei hän vain joutuisi oman sydämensä turmeluksen valtaan ja hairahtuisi pahaan, mielettömään elämään ja alkaisi veljeillä pahantekijöiden kanssa (4).

Perimmäiseksi rukoukseksi jää avuttomaksi tulleen Jumalan lapsen pyyntö: Herra, minun silmäni katsovat sinuun, sinuun minä turvaan. Älä jätä minua suojaa vaille (8). Lisäämme Uuden testamentin Jumalan kansan jäseninä: Suojele Herra minua myös oman pahan sydämeni kuohuilta!

Olavi Peltola