Psalmit 3–6

Sydämen rukous avunhuutona

Psalmit sisältävät sydämen puhetta Herralle. Jo vuosia sitten jäin kiinni psalmien 3, 4, 5 ja 6 määrättyihin rukouksiin. Kopioin ne yöpöydälleni ja usein olen niitä toistanut. Ne kuvaavat hyvin omia sisäisiä tuntojani. Sinä ehkä löydät samoista psalmeista toisenlaisia sydämen rukouksia, tässä esiin tulevat tuntuvat ehkä vierailta. Mikä lahja onkaan, että saan vaikeuksieni ja pelkojeni keskellä vuodesta toiseen toistaa niitä huokaillen!

Minä huudan avukseni Herraa, ja hän vastaa minulle” (3:5). ”Tule avukseni, Herra! Jumalani, pelasta minut!” (3:8). ”Yksin Herralta tulee apu” (3:9).

Vastaa minulle, Herra, kun huudan sinua! Sinä, Jumala, olet minun auttajani, sinä avaat minulle tien ahdingosta. Ole minulle armollinen ja kuule rukoukseni!” (4:2) ”Hän kuulee minua, kun huudan häntä avuksi” (4:4).

Herra, kuule minua, huomaa huokaukseni! Kuninkaani ja Jumalani, kuule, kun huudan sinulta apua. Sinua minä rukoilen. Herra, jo aamulla kuulet ääneni, aamun hetkellä tuon sinulle pyyntöni ja odotan vastaustasi” (5:2-4). ”Herra, johdata minua tahtosi tietä” (5:9).

Ehkä kaikkein koskettavimpia ovat kuitenkin ensimmäisen katumuspsalmin rukoukset. Niiden äärellä tosin pelkään, että toistan niitä kovin kevyesti. En sittenkään ole nääntynyt eikä tuska polta niin, että olisin valittanut itseni uuvuksiin. Tästä huolimatta uskallan rukoilla:

”Herra, älä rankaise minua vihassasi, älä kiivaudessasi minua kurita! Ole minulle armollinen, Herra, minä olen nääntynyt. Paranna minut, Herra, tuska polttaa minun luissani ja mieltäni jäytää pelko. Herra, kuinka kauan vielä? Herra, käänny jo puoleeni ja pelasta minut, auta minua, osoita uskollisuutesi!” (6:2-5).

Pahanolon tunteestaan huolimatta rukoilija on varma siitä, että Herra on kuullut itkuni äänen. Hän on kuullut hartaan pyyntöni ja vastaa rukoukseeni (6:9-10). Vaikka Herra ei ole vielä vastannut, hän vastaa varmasti ajallaan ja tavallaan. Minun on tyydyttävä odottamaan. Se on vaikeaa ja edelleenkin kysyn: Herra, kuinka kauan vielä? (6:4). Jatkan kuitenkin Herran avuksihuutamista!

Olavi Peltola