Psalmit 49–50

Raamatun hätäpuhelinnumero

Sarja pieniä, mutta tärkeitä välähdyksiä elämästä. Mietelauseita siitä, mihin ihmisen tulee perustaa elämänsä. Ei ainakaan viisautensa, sillä viisaatkin kuolevat yhtä lailla kuin tyhmät ja typerät, ja kaikki heidän aikaansaannoksensa jäävät muille (49:11). Ei myöskään rikkauteen, omistakoon ihminen vaikka millaiset maat ja mannut (49:12). Sellaiseen turvautuminen on mielettömien tie. Olkoonkin, että he eläessään ihastelevat osaansa, kuulevat ihmisten ylistävän heidän menestystään (49:19) ja näkevät kuinka yhä uudet ihmiset mieltyvät samaan elämään (49:14).

Kuollessaan ei rikas niin kuin ei viisaskaan ota mitään mukaansa (49:18). Ei niillä voi käydä kauppaa Jumalan kanssa (49:8) eikä itse lunastaa itseään. Elämän lunnaat ovat liian kalliit, ne jäävät iäksi maksamatta (49:9). Vain Jumala voi lunastaa, temmata tuonelan otteesta ja ottaa huomaansa (49:16 KR 38). Vain Jumala voi antaa ikuisen elämän.

Miksi siis kadehtisin sellaista, joka on viisas ja rikas (49:17), mutta jonka ainoa elämä on hänen viisaudessaan ja rikkaudessaan. Jos uskon Kristukseen, Lunastajaani, hän on kanssani kuolemassa ja saan seurata häntä ikuiseen elämään (Job 19:25).  Siksi ei vielä tänään, kun olen vasta kuolemassa, mutta jo huomenna, heti kuolemani jälkeen uskosta vanhurskaana eli oikeamielisenä saan kulkea yli kaiken menneen ja unohtaa kaiken pahan (49:15).

Jumala on puhunut, hän ilmestyy kirkkaudessaan. Hän tulee eikä enää vaikene (50:1-3). Tiliteon hetki tulee (50:4). Silloin taivaat julistavat Jumalan vanhurskautta (50:6).  Silloin hän panee ihmiset vastaamaan teoistaan, asettaa kaikki tuomiolle (50:21). Silloin hän ei enää pysy hiljaa eikä ihminen enää voi kuvitella hänen olevan ihmisen kaltainen pehmeydessään ja saamattomuudessaan: ”Minä raatelen, eikä pelastajaa ole” (50:22).

Vaikka tänään olisikin hädän päivä, niin nyt on myös pelastuksen aika. Jumala odottaa ja  lupaa: ”Avuksesi huuda minua hädän päivänä, niin minä tahdon auttaa sinua, ja sinun pitää kunnioittaman minua” (50:15, KR 38). Tuota jaetta onkin kutsuttu Raamatun hätäpuhelinnumeroksi  eikä kukaan koskaan ole siihen ”soittanut” turhaan!

Olavi Peltola