Psalmit 7–10

Mikä on ihminen, että sinä häntä muistat

Kuinka suuri onkaan Herran, meidän Jumalamme nimi ja hänen taivaallinen kirkkautensa! Kuinka ihmeellisiä ovatkaan hänen kättensä työt, taivas, kuu ja tähdet! (Ps. 8:2,4) Kuinka mitätön onkaan ihmislapsi! Kuitenkin Jumala muistaa häntä ja pitää hänestä huolta. Vielä ihmeellisempää: Sinä teit hänestä – siis minustakin – lähes jumalolennon (Ps. 8:6, KR 38). Olenko kiittänyt Jumalaa siitä, että olen hänen tekonsa (Ps. 139:13–14)? Olenko väheksynyt ja halveksinut ruumistani ja elämääni ja syyttänyt: miksi teit minusta tällaisen? (Room 9:20)  Hän odottaa, että kiitän häntä tästä hänen teostaan ja suostun tämmöisenäni uskomaan ja palvelemaan häntä.

Herra myös odottaa, että suostun elämään monenlaisten ihmissuhdekriisien keskellä. Suostun jopa kostoa janoaviin vihamiehiin, jotka haluavat käydä kurkkuuni kuin leijona. He hautovat pahoja aikeita ja levittävät valheita (Ps. 8:2, 7:3,7,15).

Kohtaan ihmisiä, jotka ylvästellen sanovat: ”Ei Jumala rankaise. Ei häntä edes ole!” He näyttävät menestyvän kaikessa. ”En horju minä, en ikinä joudu onnettomuuteen” (Ps. 10:4–6). Minua sen sijaan vaivataan joka aika ja koen itseni köyhäksi, sorretuksi, orvoksi (Ps. 10:14,17,18). Välillä Herra tuntuu olevan kaukana ja kätkevän kasvonsa ahdingon aikana. Ei ole helppo uskoa, että Herra näkee kaiken. Tuska ja murhe ei jää häneltä huomaamatta. Hetkittäin on vaikea luottaa siihen, että Herra ojentaa kätensä, rohkaisee, antaa avun, hankkii oikeuden ja pelko väistyy sydämestä.

Psalmissa yhdeksän soi kuitenkin voitonvarma uskonääni – Herra osoitti voimansa ja asiani voitti (Ps 9:17, 5). Totisesti Herra hallitsee ikuisesti. Tulee päivä, jolloin viholliset on lyöty, murskattu ainiaaksi. Nyt Herra on sorrettujen turva, suoja ahdingon aikana. Hän kuulee avunhuudot eikä hylkää ketään, joka etsii häneltä apua (Ps. 9:7–13). Hän ei unohda köyhää ainiaaksi, eikä sorrettujen toivo raukea tyhjiin. Siksi minun tulee jo tänään, vaikkapa vaivanalaisena, kiittää Herraa ja iloita ja riemuita hänestä.

Olavi Peltola