Psalmit 72–73

Onnen lähde

Psalmi 72 johtaa rukoilemaan (72:15) kansamme ja sen esivallan puolesta, jotta oikeamielisyys ja oikeus toteutuisi (72:1). Se toteutuukin silloin, kun nähdään keskellämme olevien köyhien ja avuttomien ahdinko, kuullaan heidän hätähuutonsa ja riennetään turvattomien avuksi (72:4, 12). Silloin jokainen ihminen on arvokas ja kallis (72:14). Oikeamielisyyteen kuuluu myös taistelu sortoa ja väkivaltaa vastaan (72:4,14). Siellä, missä tämä kaikki saa toteutua, siellä oikeus kukoistaa ja rauha vallitsee (72:7), siunaus ja onni ovat ihmisten osana (72:17).

Psalmi 73 on yksi koskettavimmista psalmeista. Joka on oppinut tuntemaan sisintään, kuulee siinä oman sydämensä ääniä. Noin olen minäkin kokenut Jumalan lapsena olemisen. Minunkin sydämeni on ollut katkera ja sieluuni on pistänyt (73:21). Olen ollut kateellinen (73:3). Olen verrannut elämäni kohtaloita eräiden muiden elämään ja nähnyt heidän onnistuvan kaikessa, menestyvän ja olevan terveitä (73:3,4). He ovat saaneet elää kaikessa rauhassa (73;12). Ihmissuosio on seurannut heitä (73:10). Minä sen sijaan koen jatkuvasti vaikeuksia ja ongelmia. Olen tyytymättömänä huokaillut: Miksi ”minua kuritetaan kaiken päivää, minä saan kärsiä joka aamu” (73:14). Miksi elämä ei ole tasapuolinen! Turhaanko olen kilvoitellut Herran tiellä (73:13)!

Kuitenkin mikä ääretön lahja ja etuoikeus onkaan saada uskoa Herraan Jeesukseen Kristukseen tässä kummallisessa ja jopa mielettömältä tuntuvassa maailmassa! Hän ei ole pelkkää tyhjää eikä herätessäni katoava unikuva (73:20), sillä hän on totisesti ylösnoussut ja elää tänäänkin. Hän on luvannut aina olla luonani, eikä hän ole peruuttanut tätä lupaustaan. Hän on pitänyt minua kädestäni kiinni (73:23), silloinkin, kun en ole sitä kokenut. Saan olla varma siitä, että hän johdattaa tahtonsa mukaan ja vie perille kirkkauteensa (73:24). Hän on ainoa turvani maan päällä (73:25). Tosin joudun ajallani kokemaan, että sieluni ja ruumiini nääntyy – maallinen majani hajotetaan. Silloinkin uskon, että Herra on kallioni, turvapaikkani ja iankaikkinen osani (73:26). Hän on ainoa kestävän onnen lähde!

Olavi Peltola