Psalmit 81–84

Matkalaulu

Jumalan kansalla vaihtelevat ahdistuksen ja onnen, surun ja lohdutuksen, itkun ja riemuhuudon ajat. On ilohuudon aikoja, jolloin koemme, että Jumala on väkevä auttajamme (81:2). On suuren juhlan aikoja, ja silloin soitto viritköön (82:3–4). On aikoja, jolloin Herra nostaa taakan harteilta (81:7) ja aikoja, jolloin koemme, kuinka Herra vastaa ja pelastaa, kun hädässä olemme huutaneet (81:8). Silloin on toteutunut Herran ihmeellinen lupaus: ”Avaa suusi, niin minä sen täytän” (81:11, KR 38) ja Herra on ruokkinut parhaalle vehnällä ja vuodattanut kalliosta hunajaa (81:17). Kunpa muistaisimme tämän vaikeina aikoina emmekä paaduttaisi sydäntämme ja lähtisi kulkemaan oman ymmärryksemme varassa omia teitämme (81:13,14).

Tässä maailmassa vallan saaneet polkevat oikeutta, pitävät väärintekijöiden puolta eivätkä huolehdi köyhistä, kurjista, heikoista ja vähäväkisistä (82:2–4). Sen nähdessään Herran kansa huutakoon: ”Nouse, Jumala, saata maan päällä oikeus kunniaan” (82:8)! Silloinkin on huudettava, kun Jumala vaikenee, katsoo ääneti ja on niin hiljaa (83:2). Vielä kerran Herra nöyryyttää väärintekijät perin pohjin. Ehkä he silloin etsivät apua Herralta (83:17) ja ymmärtävät, että Herra on ainoa Jumala ja maailman valtias (83:19).

Psalmi 84 (KR 38) on eräs rakastetuimmista psalmeista. Runollisin sanoin kuvataan jotain sellaista, johon arkiset sanamme eivät riitä. Ihaninta on Herran läsnäolo ja se, että saan olla siellä, missä hän on, missä on hänen asuinsijansa (84:2). Sitä sieluni ikävöitsee ja halajaa, ja sinne sydämeni pyrkii yli kaiken (84:3). Siellä on se maja, se pesä, kiintopiste ja turvapaikka, jonne saan kaikki taakkani laskea (84:4). Olen autuas, onnellinen, jos saan olla lähellä Herraa ja kiittää häntä kaikesta (84:5). Olen onnellinen, jos voimani on hänessä, ei itsessäni, ja jos ymmärrän, että olen vasta matkalla (84:6). Joudun kyllä käymään vedettömän Kyynellaakson läpi, mutta se muuttuu lähteitten maaksi ja tuo siunauksen (84:7). Herra antaa voiman matkaan askeleen kerrallaan, ja pääsen perille (84:8). Lyhytkin hetki Herran läsnäolossa tai edes sen kynnyksellä on enemmän kuin koko maailma kaikkine rikkauksineen (84:11).

Olavi Peltola