In Memoriam: Ritva ja Kimmo Juutilainen

In Memoriam: Ritva ja Kimmo Juutilainen

Lähetysyhdistys Kylväjän palveluksessa Japanissa elämäntyönsä tehneet rovasti Kimmo ja lehtori Ritva Juutilainen ovat siirtyneet ajasta iankaikkisuuteen: Kimmo 82 vuoden iässä 30.1.2021 ja Ritva 80 vuoden iässä 13.2.2021. Hautaansiunaus on toimitettu Hämeenlinnassa. Juutilaiset palvelivat lähetteinä viidellä vuosikymmenellä ja vastasivat seurakuntatyöstä Kakogawan, Akōn ja Yōkan kaupungeissa sekä Shōdoshiman saarella.

Kimmon sydän paloi seurakunnan paimentamisen ohella evankelioimistyölle. Hänen tavoitteenaan oli viedä henkilökohtaisesti kaupungin jokaiseen kotiin kutsu tulla kirkkoon tutustumaan Jumalan Sanaan. Oven avanneet saivat hengellisen lehden lisäksi tuliaisina vaikkapa itseleivotun leivän, paistettua kalaa tai itse poimittuja hedelmiä.

Rakkaus ihmisiä kohtaan ja palvelumieli ilmenivät myös työkausien välissä Suomessa: Juutilaiset halusivat tavata henkilökohtaisesti kaikki lähettäjärenkaansa jäsenet. Viimeisinä elinvuosinaan Kimmo löysi vielä uuden tavan palvella Jeesuksen asialla: Jumalan johdatusta rukoillen hän matkusti säännöllisesti eläkekodistaan Elimäeltä Helsinkiin hautausmaalle. Siellä hän kohtasi kuoleman koskettamia ihmisiä ja kertoi hienotunteisella tavalla toivon sanomaa kuoleman voittajasta Jeesuksesta.

Kimmo ja Ritva täydensivät hienosti toisiaan työparina. Ritva oli seurakunnissa hengellinen äiti. Hän oli ymmärtävä ja sydämellinen sielunhoitaja sekä syvällinen raamatunopettaja. Heidän aikanaan lähetystyössä oli harvinaista, että perheenäiti oli myös teologi ja kantoi merkittävää hengellistä vastuuta.

Yhteistä Ritvalle ja Kimmolle oli positiivinen elämänasenne ja luottamus Jumalan mahdollisuuksiin ja johdatukseen konkreettisissa asioissa. Juutilaiset olivat rukouksen ihmisiä. Japanissa lähetystyö vaatii äärimmäistä pitkäjänteisyyttä. Yhden ihmisen kääntyminen Kristuksen puoleen voi olla kymmenien vuosien projekti. Elämän loppuun saakka he muistivat rukouksissaan matkan varrella kohdattuja ihmisiä luottaen siihen, että kylvetty Jumalan Sana kantaa aikanaan hedelmää. Monien japanilaisten kohdalla rukouksiin vastattiinkin ja usko Jeesukseen syntyi.

Monta kertaa vuodesta 1968 lähtien Juutilaiset saivat yhdessä suunnata Japaniin ja palata kotimaahan täytetyiltä työkausilta. Nyt elämäntyö Jeesuksen palveluksessa on kummankin osalta loppuun suoritettu ja vaihtunut loppumattomaan tulojuhlaan. Viimeinen kotiinkutsu toteutui kauniisti lähes yhtäaikaisesti, kahden viikon välein, mikä oli Kimmon ja Ritvan pitkäaikainen rukousaihe.

Muistamme kiitollisina Juutilaisten aina hymyileviä kasvoja sekä heidän esimerkkiään, alttiuttaan ja kokosydämisyyttään Herran työssä. Myötäelämme lähetyslasten Juhon, Marjan, Jukan, Markon, Jarkon ja Aarnen sekä heidän läheistensä kanssa kaipauksessa ja rukoilemme, että isän ja äidin siunaus saisi kantaa heitä elämässään, ihan perille saakka.

Juutilaisten elämäntarinaa ovat lapset koonneet muistosivulle www.kimmoritvajuutilainen.net

Tapio ja Säde Pokka, Juutilaisten työtovereina Japanissa 1990- ja 2000-luvuilla.