1800-luvulla rajoitusten vapauduttua juutalaisia alkoi asettua Pietariin ja kaupungista tuli eräs Itä-Euroopan juutalaisuuden keskuksista. Juutalaisilla oli merkittävä vaikutus metropolin elämään ja koko yhteiskuntaan. Arvellaan, että jopa kolmasosa taiteilijoista ja korkeakoulutuksen saaneista oli juutalaisia. Neuvostovallan loppuaikoina Pietarissa asui noin 200 000 juutalaista. Neuvostoliiton hajottua noin 1,5 miljoonaa juutalaista muutti Israeliin, mutta viime vuosina on ollut myös paluumuuttajia. Tällä hetkellä juutalaisia tai juutalaistaustaisia arvioidaan asuvan Pietarin alueella noin 100 000 henkeä.
Perestroikan alettua Suomesta lähti joukko messiaanisia juutalaisia tavoittamaan Leningradin juutalaisia ja jakamaan heille Raamattuja. 1990-luvun alussa Pietariin perustettiin ensimmäinen messiaaninen seurakunta, jonka työssä oli mukana myös Kylväjän tulevia lähettejä. Tilaisuuksissa saattoi olla 100-200 osallistujaa. Inkerin kirkko aloitti juutalaistyön, johon Kylväjä kutsuttiin mukaan vuonna 1997. Henkilökohtaisten kohtaamisten, sapattiaterioiden, raamattupiirien ja leiritoiminnan kautta Jeesukseen uskovien juutalaisten joukko kasvoi. Eri vaiheiden kautta vuonna 2005 syntyi evankelisluterilainen Pyhän Johannes Kastajan seurakunta osaksi Inkerin kirkkoa.
Työ- ja oleskelulupien saamisen vaikeuduttua on Kylväjän työ vuodesta 2008 alkaen ollut seurakunnan tukemista opetusvierailujen ja taloudellisen avun kautta. Seurakunta ottaa askeleita matkalla taloudelliseen ja hengelliseen itsenäistymiseen. Seurakuntaa johtaa paikallinen Inkerin kirkon pappi. Osa-aikainen hallintotyöntekijä ja vapaaehtoiset kantavat vastuuta. Toiminta on kehittynyt monipuolisena. Jumalanpalveluksissa käy viikoittain n. 30 henkilöä. Jumalanpalvelusten ohella seurakunnassa vietetään sapattiaterioita kerran kuukaudessa sekä juutalaisia juhlia, joihin voidaan kutsua juutalaisia myös seurakunnan ulkopuolelta. Diakoninen apu tulee suureen tarpeeseen, ja osallistuminen ihmisten arkeen avaa samalla mahdollisuuksia kertoa Messiaasta.
Juutalaistyön uutiskirje 2/2019 Pietari ja Ukraina
Juutalaistyön uutiskirje 2/2018
Rukoilemme
- että juutalaiset eri puolilla maailmaa tunnistaisivat Jeesuksen omana Messiaanaan
- Diakonia- ja kotikäyntityö
- Seurakunnan evankelioimis- ja raamattuillat sekä juutalaiset juhlat
Sää ja aika Pietarissa
- Pyhän Johanneksen seurakunnan pastori Boris Tshuprov asettaa pyhän ehtoollisen. Hänen avustajanaan on diakoni Aleksei Kargaltsev. (Kuva otettu su 15.1.2017)
- 78-vuotias Julia Majans on aina asunut Pietarissa. Leningradin piirityksen aikana hän oli pieni tyttö. Hän on juutalainen molempien vanhempiensa puolelta. (Kuva otettu 15.1.2017)
- Kylväjä tukee Pyhän Johanneksen yhteisöä paitsi taloudellisesti, myös opetuksin. Juutalaistyön työaluevastaava, koulutuspäällikkö Pentti Marttila opettaa Raamattua seurakuntalaisille. Aiheenaan hänellä on Johannes Kastaja. (Kuva otettu 15.1.2017)
- Pyhän Johanneksen seurakunnan aktiivijäsen Alla Polosina käy pietarilaisissa kodeissa diakonisilla vierailuilla. Kylväjän julistustyöntekijä Niko Seppä pitelee käsissään seuraavana päivänä iäkkäälle rouvalle vietävää pakettia. (Kuva otettu 15.1.2017)
- Pyhän Johanneksen seurakunnan jumalanpalveluksissa käy viikoittain noin 20 osallistujaa, joskin määrä vaihtelee hieman. Myös sapattiateriat ja juutalaiset juhlat kuuluvat yhteisön toimintaan. (Kuva otettu 15.1.2017)