Untitled-2

facebook-logoYouTube-logo-full_color

Pakolais- ja maahanmuuttajatyö

Pakolaisten valtatiellä: Keski-Aasia – Ateena – Suomi

Kylväjän pakolaistyö tavoittaa pakolaisia Keski-Aasiasta Euroopan halki Suomeen. Keski-Aasiassa työmme pyrkii parantamaan elinolosuhteita muun muassa terveysprojektien kautta. Ateenassa Kylväjä tekee yhteistyötä useiden pakolaisjärjestöjen kanssa.
pkinter

Suomessa Kylväjän kotimaassa olevat lähetit ja vapaaehtoiset ovat tehneet jo vuosien ajan työtä maahanmuuttajien ja pakolaisten parissa oman kotiseurakuntansa ja paikkakuntansa yhteyksissä. Pakolaisaallon tulo Suomeen on haastanut seurakunnat vahvempaan lähetyselämään kotimaassa. Kylväjä tarjoaa asiantuntijuutta koulutuksen ja materiaalien kautta seurakuntien käyttöön.

pojat

Pakolaistyötä Ateenassa

Eurooppaan pyrkivän pakolaisvirran joukossa kymmenet tuhannet Keski-Aasiasta lähtöisin olevat kulkevat Turkin kautta Kreikkaan tavoitteena päästä sitä kautta muualle Eurooppaan. Moni on paennut kotimaansa levottomuuksia ja sotaa jo vuosia. Elämä kotiseudulla on ollut turvatonta, lapset eivät ole päässeet kouluun eikä työtä ole ollut tarjolla. Monet ovat jumiutuneet Kreikkaan odottaen pääsyä eteenpäin ja laittaneet lapsensa ihmissalakuljettajien matkaan toivoen, että perheenyhdistämisen kautta turvapaikan etsintä päättyy.

Kylväjä liittyi vuonna 2013 kreikkalaisen Heria Voithias -järjestön (Auttavat kädet) yhteistyökumppaniksi. Heria Voithias -järjestön pakolaiskeskus tavoittaa viikoittain satoja eri-ikäisiä maahantulijoita. Pakolaiskeskuksessa heille annetaan aineellista, henkistä ja hengellistä apua, tarjotaan opetusta ja koulutusta, järjestetään peseytymis- ja pyykinpesumahdollisuus sekä tilat yhdessäoloon ja toinen toisensa kohtaamiseen. Kylväjä tukee Heria Voithias -järjestön työtä taloudellisesti sekä lähettämällä vapaaehtoisia ja määräaikaisia työntekijöitä keskuksen palvelukseen. Erityisesti nuorten opintoryhmät ovat mukana käytännön palvelutyössä keskuksessa auttamassa ja kohtaamassa ihmisiä.

Syksyllä 2018 Kylväjä aloitti yhteistyön Crossroads-järjestön (kreikaksi Stavrodromi) kanssa. Tämä kreikkalainen järjestö tekee monenlaista työtä pakolaisten ja maahanmuuttajien parissa Ateenan keskustassa. Crossroads tarjoaa englannin ja kreikan oppitunteja, raamattuopetusta ja muuta kristillistä opetusta. Sen lisäksi järjestö antaa ruokaa ja vaatteita tarvitseville ja neuvoo virallisten asiakirjojen ja hakemusten kanssa.

Pakolaistyö tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tavoittaa niitä ihmisiä, joita ei ole vielä tavoitettu ja joiden kotimaassa perinteisen lähetystyön tekeminen on vaikeaa. Yhteys Ateenassa tehtävään työhön antaa myös ensi käden tietoa nopeasti muuttuvasta globaalista pakolaistilanteesta.

 

Pakolais- ja maahanmuuttajatyötä Suomessa

Suomessa Kylväjä tekee pakolais- ja maahanmuuttajatyötä yhteistyössä seurakuntien kanssa. Kylväjä on rohkaisemassa seurakuntia diakonisen avun ja suomalaiseen yhteiskuntaan kotouttamisen ohella kertomaan evankeliumia pakolaisille ja maahanmuuttajille.Seitsemän asiaa_kansi Kylväjä julkaisemassa Seitsemän asiaa muslimin kohtaamisesta -vihkosessa käsitellään tyypillisiä kulttuurien törmäyskohtia ensivaikutelman antamisesta ja vieraanvaraisuudesta sukupuolirooleihin liittyviin käyttäytymismalleihin sekä uskonasioista keskustelemiseen.

islamin-kosketus-pohdituttaaKylväjän työntekijöillä on kokemusta kulttuurirajojen ylittämisestä ja islamin keskellä elämisestä. Heitä on kutsuttavissa kouluttamaan seurakuntien ja muiden toimijoiden työntekijöitä ja vapaaehtoisia muslimien kohtaamisesta. Kylväjän työntekijät ja vapaaehtoiset toimivat maahanmuuttajille suunnatun kasteopetuksen ja muun hengellisen toiminnan tulkkeina ja opettajina. Ota yhteyttä Kylväjän pakolais- ja maahanmuuttajatyön koordinaattoriin.

Kylväjä järjestää yhteistyössä seurakuntien kanssa opintomatkoja, joilla perehdytään vieraiden uskontojen kohtaamiseen. Esimerkiksi Etu-Aasiassa on mahdollista syventyä islam-tietouteen ja Ateenassa pakolaistyöhön.

 

Lisätietoja ja materiaaleja:

Pakolais- ja maahanmuuttajatyön koordinaattori
Mikko Puhalainen 050 416 7543, mikko.puhalainen@kylvaja.fi.

 

Rukoilemme: 

  • johdatusta ja viisautta työhön nopeasti muuttuvassa pakolaistilanteessa
  • Heria Voithias -järjestön ja muiden pakolaistyötä tekevien järjestöjen yhteistyön puolesta
  • Kreikan persiankielisten seurakuntien vastuunkantajien puolesta
  • kotimaassa tehtävän pakolaistyön puolesta

Pakolais- ja maahanmuuttajatyöhön liittyviä blogi-kirjoituksia ja uutisia

Jouluksi kotiin – pakolaistyötä Ateenassa

Tuoksuja, leipää ja Elämän Leipää – Pakolaistyön kuulumisia Ateenasta

Sää ja aika Ateenassa

Ateena
Suomi

 

Google Analytics