Pakolais- ja maahanmuuttajatyö

Pakolaisten valtatiellä: Keski-Aasia – Kreikka – Suomi

Kylväjän pakolaistyö tavoittaa pakolaisia Keski-Aasiasta Euroopan halki Suomeen. Keski-Aasiassa työmme pyrkii parantamaan elinolosuhteita muun muassa terveysprojektien kautta. Kreikassa Kylväjä tekee yhteistyötä useiden pakolaisjärjestöjen kanssa.
pkinter

Monilla Kylväjän työntekijöillä ja vapaaehtoisilla on vahva kielen ja kulttuurin tuntemus pakolaisten kotiseuduilta. Kylväjä tarjoaa asiantuntijuutta koulutuksen ja materiaalien kautta seurakuntien käyttöön.

pojat

Pakolaistyötä Kreikassa

Eurooppaan pyrkivän pakolaisvirran joukossa kymmenet tuhannet Keski-Aasiasta lähtöisin olevat kulkevat Turkin kautta Kreikkaan tavoitteena päästä sitä kautta muualle Eurooppaan. Moni on paennut kotimaansa levottomuuksia ja sotaa jo vuosia. Elämä kotiseudulla on ollut turvatonta, lapset eivät ole päässeet kouluun eikä työtä ole ollut tarjolla. Monet ovat jumiutuneet Kreikkaan odottaen pääsyä eteenpäin ja laittaneet lapsensa ihmissalakuljettajien matkaan toivoen, että perheenyhdistämisen kautta turvapaikan etsintä päättyy.

Pakolaistyö tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tavoittaa niitä ihmisiä, joita ei ole vielä tavoitettu ja joiden kotimaassa perinteisen lähetystyön tekeminen on vaikeaa. Yhteys Ateenassa tehtävään työhön antaa myös ensi käden tietoa nopeasti muuttuvasta globaalista pakolaistilanteesta.

Joka vuosi Eurooppaan saapuu Lähi-Idästä tuhansia pakolaisia, jotka pakenevat väkivaltaa, kaaosta ja työttömyyttä. Tilanne on kriittinen erityisesti Kreikassa. Pelkästään Ateenan metropolialueella asuu 5 miljoonaa ihmistä, joista 500 000 on maahanmuuttajia.

Kylväjä tekee yhteistyötä useiden Ateenassa toimivien kreikkalaisten pakolaisjärjestöjen kanssa auttaakseen varsinkin Keski-Aasiasta tulleita pakolaisia, mutta työ tavoittaa siirtolaisia myös monesta muusta maasta. Järjestöt huolehtivat heidän päivittäisistä tarpeistaan, rohkaisevat ja neuvovat heitä sekä arkielämään liittyvissä että hengellisissä kysymyksissä. He tarjoavat englannin ja kreikan oppitunteja, raamattuopetusta ja muuta kristillistä opetusta. Sen lisäksi he antaa ruokaa ja vaatteita tarvitseville ja auttavat virallisten asiakirjojen ja hakemusten kanssa.

Vuonna 2013 Kylväjä aloitti työn Kreikassa yhdessä Heria Voithias (Helping Hands) -avustusjärjestön kanssa. Työntekijöiden lisäksi Kylväjä on lähettänyt keskukseen nuorten opintoryhmiä harjoittelemaan käytännön palvelutyötä. Syksyllä 2018 Kylväjä aloitti yhteistyön Crossroads-järjestön (kreikaksi Stavrodromi) kanssa. Vuonna 2019 myös yhteistyö Hellenic Ministries -järjestön kanssa vakiintui. Samana vuonna Kylväjä perusti Ateenassa turva-asunnon persiankielisen pakolaisseurakunnan kanssa. Vuonna 2021 Kylväjän pakolaistyötä pyritään laajentamaan Pohjois-Kreikkaan perustamalla yhteistyössä paikallisen evankelisen seurakunnan kanssa kristittyjen pakolaisten asuntola kotouttamisohjelmineen. Vuonna 2021 tavoitteena on myös aloittaa systemaattinen ja ammattimainen kristillinen urheilutyö pakolaisten parissa.

 

Pakolais- ja maahanmuuttajatyötä Suomessa

Suomessa Kylväjä tekee pakolais- ja maahanmuuttajatyötä yhteistyössä seurakuntien kanssa. Kylväjä on rohkaisemassa seurakuntia diakonisen avun ja suomalaiseen yhteiskuntaan kotouttamisen ohella kertomaan evankeliumia pakolaisille ja maahanmuuttajille.Seitsemän asiaa_kansi Kylväjä julkaisemassa Seitsemän asiaa muslimin kohtaamisesta -vihkosessa käsitellään tyypillisiä kulttuurien törmäyskohtia ensivaikutelman antamisesta ja vieraanvaraisuudesta sukupuolirooleihin liittyviin käyttäytymismalleihin sekä uskonasioista keskustelemiseen.

islamin-kosketus-pohdituttaaKylväjän työntekijöillä on kokemusta kulttuurirajojen ylittämisestä ja islamin keskellä elämisestä. Heitä on kutsuttavissa kouluttamaan seurakuntien ja muiden toimijoiden työntekijöitä ja vapaaehtoisia muslimien kohtaamisesta. Kylväjän työntekijät ja vapaaehtoiset toimivat maahanmuuttajille suunnatun kasteopetuksen ja muun hengellisen toiminnan tulkkeina ja opettajina. Ota yhteyttä Kylväjän pakolaistyön työaluevastaavaan.

Kylväjä järjestää yhteistyössä seurakuntien kanssa opintomatkoja, joilla perehdytään vieraiden uskontojen kohtaamiseen. Esimerkiksi Etu-Aasiassa on mahdollista syventyä islam-tietouteen ja Ateenassa pakolaistyöhön.

 

Lisätietoja ja materiaaleja:

Pakolaistyön työaluevastaava
Mikko Puhalainen 050 416 7543, mikko.puhalainen@kylvaja.fi.

 

Rukoilemme: 

  • johdatusta ja viisautta työhön nopeasti muuttuvassa pakolaistilanteessa
  • pakolaistyötä tekevien järjestöjen puolesta
  • Kreikan persiankielisten seurakuntien vastuunkantajien puolesta
  • kotimaassa tehtävän pakolaistyön puolesta

Pakolais- ja maahanmuuttajatyöhön liittyviä blogi-kirjoituksia ja uutisia

Jouluksi kotiin – pakolaistyötä Ateenassa

Tuoksuja, leipää ja Elämän Leipää – Pakolaistyön kuulumisia Ateenasta

Sää ja aika Ateenassa

Ateena
Suomi

 

Google Analytics