Juutalaisten juhlien suma

Juutalaisten juhlien suma

Jews for Jesus (JFJ) -lähetys ja messiaaniset seurakunnat järjestävät Odessassa lokakuun aikana useita juutalaisia juhlia. Juutalaisen kalenterin mukaan alkoi 2.10. illalla auringon laskiessa uusi vuosi 5777. Jews for Jesus ja messiaaniset seurakunnat järjestivät uuden vuoden juhlat pe 7.10. ja la 8.10., jom kippur on vuorossa pe 14.10. ja la 15.10. ja lehtimajajuhlat 21.10. ja 22.10. Odessan juutalaisia kutsutaan mukaan eri tavoin mm. kadulla keskustelemalla, kutsukirjeellä, soittamalla ja lähettämällä tekstiviestejä.

Juutalaista uutta vuotta (Rosh hashanata) vietetään juutalaisen kalenterin mukaisesti tishrei-kuun 1:senä ja 2:sena päivänä. Uuden vuoden aterialla syödään myös hunajaan kastettuja omenaviipaleita – uudesta vuodesta toivotaan yhtä makeaa kuin hunaja omenan pinnalla. Roš hašanan viettoon kuuluu oleellisena osana sofarin puhaltaminen. Šofar on pässinsarvesta valmistettu torvi, jonka äänen on tarkoitus havahduttaa kuulija odottamaan lähenevää tuomiota.

Rosh hashanata seuraa kymmenen katumuspäivää, joiden aikana tulee rukoilla ja mietiskellä. Katumuspäivät päättyvät jom kippuriin, sovituspäivään. Silloin paastotaan jom kippur -aatosta seuraavaan iltaan. Juutalaisen perinteen mukaan Jumala kirjoittaa rosh hashanana jokaisen ihmisen kohtalon seuraavalle vuodelle ja sinetöi kohtalon kymmenen päivän kuluttua jom kippurina. Siksi näinä päivinä ihmiset toivottavat toisilleen: ”Leshana tova tikatevu” eli ”Kirjoitettakoon sinulle hyvä vuosi”.