Vaikea elää Kristuksen tähden

”Vanhan majoitusrakennuksen edessä on kadunlakaisija. Kysy häneltä tietä lähimpään kauppaan.” Vihjeen avulla Minun nimeni tähden -viikonlopputapahtumaan osallistuneet löysivät tiensä vainotun seurakunnan kokoontumiseen pimeässä kellarissa. Naapureiden huomiota varoneet lauloivat mahdollisimman hiljaa, muistelivat raamatunkohtia ulkomuistista ja rukoilivat kuiskaten.

Kolmen järjestön yhteistyöllä järjestetty Minun nimeni tähden -viikonlopputapahtuma vainotuista kristityistä kokosi Suomen Raamattuopistolle Kauniaisiin yli 70 eri ikäistä osallistujaa rukoilemaan vainottujen kristittyjen puolesta ja kuulemaan lisää heidän tilanteestaan. Osallistujien ikähaitari oli PK-linjalaisia ja MiniMissio -koulutukseen osallistuvista nuorista elämäntyönsä vainottujen kristittyjen parissa tehneisiin konkareihin ja uskollisiin esirukoilijoihin. Vainottujen kristittyjen asia yhdisti eri ikäisiä. Paikalla oli poikkeuksellisesti yhtä paljon miehiä ja naisia.

”Meillä on opittavaa heidän rohkeudestaan ja päämäärätietoudestaan. Heillä on saatavana meidän tukemme: rukoustuki ja mahdollisuutemme pitää heidän asiaansa esillä”, sanoi Open Doors Finlandin toiminnanjohtaja Miika Auvinen. ”Jos yksi jäsen kärsii, kärsivät kaikki muutkin jäsenet.” (1. Kor. 12:26) Auvinen toi viikonlopun aikana terveisiä vainotuilta kristityiltä ja ohjasi yksittäisten kristittyjen vaikutusmahdollisuuksissa vainottujen kristittyjen puolesta: ”Yhteiskuntaa muutetaan pala kerrallaan, pienten tekojen kautta niissä hetkissä, kun rakkaus voittaa pelon.”

Viikonlopun avajaisiksi julkaistiin toinen painos lähetysteologi Jukka Norvannon suositusta Vainottu-kirjasta. Norvanto kertoi omassa opetuksessaan vainotusta kristitystä, jonka mukaan Jeesuksen puolesta kuoleminen on helppoa, se vie parhaimmillaan vain muutamia sekunteja, ”mutta Jeesuksen puolesta eläminen, se on vaikeaa.”

Lähetysjohtaja Pekka Mäkipää Lähetysyhdistys Kylväjästä kuljetti kuulijoita Islamin alkuvaiheista tämän päivän tilanteeseen. Hän valotti islamin viittä peruspilaria, erilaisia suuntauksia ja käsitteitä.

Lähetystyöntekijän näkökulmaa vainottujen kristittyjen tilanteeseen ja työhön heidän parissaan toi Kylväjän Kaukasian-lähetti. Hän kertoi paikallisesta kristittynä olemista rajoittavasta laeista, paikallisten vaikeuksista kristityksi kääntymisessä sekä omista tunteistaan maassa, jossa kristittyjen vapauksia rajoitetaan. ”Uskon, että Jumala kutsuu meitä työhön erilaisiin olosuhteisiin ja varustaa niihin. Siinä, mitä me ollaan, miten toimitaan ja eletään uskossa, on tärkeää, että ollaan Jumalan edessä rehellisiä ja avoimia. Silloin uskon, että Jumalalla on mahdollisuuksia käyttää meitä.”

Medialähetystyön terveisiä puolestaan toi Mikael Tunér Medialähetys Sanansaattajista. Hän tekee työtä SAT-7 -kanavilla, jotka tavoittavat arabian-, turkin- ja persiankielisiä katsojia. Satelliittikanavat tavoittavat kristittyjä, joiden on muuten vaikea saada kristillistä materiaalia. Suomessa TV-ohjelmien katsominen on melko passiivista, mutta SAT-7 -kanavalle tulee vuosittain 30 000 puhelua kanavan katsojilta. Soittajat pyytävät esirukousta ja haluavat keskustella ohjelmista. Yhteyttä otetaan myös muita kautta, joten kontakteja on vuosittain yhteensä 151 000.

Lauantai-illan musiikkivieraana oli Ida Bois, Open Doorsin lähettiläs, jolle vainottujen kristityt tilanne on tärkeä rukousaihe. Hän haluaa myös olla puhumassa vainottujen kristittyjen puolesta.

Käytännön kokemuksista vainottuna kristittynä elämisestä oli kertomassa kaksi vainottua kristittyä. He olivat joutuneet pakenemaan kotimaastaan Suomeen elettyään avoimesti kristittyinä. Lauantaiaamuna puhunut evankelista kertoi, miten oli saanut tappouhkauksen, koska hän oli puhunut Jeesuksesta Vapahtajana, eikä hänen tappamisestaan seuraisi siinä yhteiskunnassa tappajille mitään rangaistusta. Tällä hetkellä hänellä on karkotuspäätös Suomesta takaisin kotimaahansa. Lauantai-iltana vieraana oli pastori, joka oli ollut kolme vuotta vankilassa kristinuskon vuoksi. Hän oli pyytänyt Jumalalta, että voisi vapautua, jotta voisi kertoa vapaasti evankeliumia. ”Mutta Jumala piti minut vankilassa, jotta sain siellä kertoa Jeesuksesta.” Hän sai kertoa evankeliumia toisille vangeille ja yhdelle vartijallekin. Fyysisestä väkivallasta ja painostuksesta huolimatta vankilassaoloaika oli hänelle hengellisesti hienoa aikaa: ”Tunsin enkelien suojelevan minua ja Jumalan olevan lähellä.”

Tapahtumassa oli mukana monia kristittyjen vainoja Suomeen paenneiden pakolaisten kanssa työtä tekeviä vapaaehtoisia, joille vainottujen kotimaiden olot tulivat viikonlopun aikana tutummiksi. Anja Räike kiitteli tapahtuman antia: ”Rukoustyö vainottujen parissa on tullut entistä läheisemmäksi. Tehtävämme on olla vainottujen rinnalla rukoillen ja kantaa heitä Herran eteen. Vainottujen kristittyjen tarinat ovat tulleet täällä kuultujen kertomusten kautta iholle.”

Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Minun nimeni tähden -viikonlopputapahtumassa vainotuista kristityistä järjestäjinä olivat Lähetysyhdistys Kylväjä, Open Doors ja Suomen Raamattuopisto. Mukana olivat myös Medialähetys Sanansaattajat ja MiniMissio-koulutus.