Juutalainen, luterilainen ja ortodoksinen pääsiäinen yhtä aikaa

  Tänä vuonna juutalainen, luterilainen ja ortodoksinen pääsiäinen osuivat poikkeuksellisesti kaikki samaan aikaan. Ukrainan Odessassa Juutalaiset Jeesukselle -järjestö ja messiaaniset seurakunnat järjestivät kukin oman seder-aterian. Mukaan tuli useita ensikertalaisia, jotka kuulivat aterioilla evankeliumin Jeesuksesta. Seder-aterialla juutalaiset muistelevat perinteisesti Egyptin orjuudesta vapautumista. Juutalaiset Jeesukselle ja messiaaniset seurakunnat lisäävät tähän esikuvaan täyttymyksen eli synnin orjuudesta vapautumisen Jeesuksen kautta.

Seder-sana tarkoittaa järjestystä ja seder-ateria etenee siis aina tietyssä järjestyksessä. Niin myös Jeesuksen aikana. Jeesus vietti kiirastorstaina juuri seder-ateriaa opetuslastensa kanssa ja asetti sen loppupuolella kolmannen maljan, niin kutsutun lunastuksen maljan, kohdalla ehtoollisen, uuden liiton aterian.

Luterilaisessa seurakunnassa vietettiin torstai-iltana perinteisesti ehtoollista, perjantai-iltana oli toinen jumalanpalvelus, ja sunnuntaina vietettiin jumalanpalvelusta ja sen jälkeen pientä yhteistä ruokailuhetkeä. Täällä luterilaisessa seurakunnassa ja myös ortodoksikirkossa on pääsiäispäivänä tapana tervehtiä sanomalla “Kristus nousi kuolleista!” ja vastaamalla ”Totisesti nousi!” Ortodoksikirkoissa on tapana puolestaan juhlistaa Jeesuksen ylösnousemusta erityisesti keskiyön jumalanpalveluksissa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.