Avioliittokoulutusta Mongoliassa

Kylväjän Itä-Aasian lähetit olivat viimeiset pari viikkoa Mongoliassa pitämässä avioliittokoulutuksia paikallisille seurakunnille. Koulutuksissa käsiteltiin kommunikointia, anteeksiantoa, työn ja perhe-elämän yhteensovittamista ja kristittynä elämistä ei-kristillisen suvun ja yhteisön keskellä. Koulutusten aluissa ja lopuissa hiljennyttiin paikallisten pastoreiden pitämiin hartauksiin.

Avioliittokoulutukset otettiin seurakunnissa innolla vastaan. Mongolian kristityt ovat ensimmäisen sukupolven kristittyjä ja he haluavat oppia mitä on kristillinen avioliitto ja perhe-elämä. Mongoliassa on paljon runsaasta alkoholin käytöstä johtuvia avioliitto- ja perheongelmia ja seurakunta haluaa, että kristityt elävät toisella tavalla todistukseksi Kristuksesta.

Palautteissa kurssilaiset kertoivat kurssin poikineen keskusteluja puolisoiden väleillä. ”Erityisesti vihastuminen ja sen jälkeinen pelko tai häpeä tuntuivat olevan monella arkipäivää. Nyt monet pariskunnat olivat aloittaneet keskustelut muun muassa tunteista, paremmasta kommunikoinnista sekä anteeksipyytämisestä ja -antamisesta”, kertasivat kouluttajat.

”Esimerkiksi kaukaa tullut kristitty rouva kertoi pyytäneensä anteeksi ei-kristityltä mieheltään. Tuolloin mieskin oli pyytänyt häneltä anteeksi ja he olivat rukoilleet sen jälkeen yhdessä. Myös alkoholinkäytön vuoden vaihteessa lopettanut kristitty mies pyysi vaimoltaan anteeksi juopotteluaan ja taloudellisia vaikeuksia, joita hänen työttömyydestään on perheelle aiheutunut.”

Avioliittokoulutukset tavoittivat seurakuntalaisia laajasti. Ulaanbaatarissa oli seurakuntaväkeä paikalla ensimmäisenä luentopäivänä noin 30, toisena 40 henkeä. Viime maanantaina eri kirkkojen nuoria pastoreita vaimoineen kokoontui aamusta iltaan avioliittoaiheen äärelle. Heitä oli yhteensä noin 20 henkilöä. Arhangain Tsetserlegissä oli torstai-iltana koolla noin 30 henkeä. Siellä avioliittokoulutusta oli tarjolla torstai- ja perjantai-iltoina sekä lauantaina.

Kuvat Jussi Valkeajoen kuvasarjasta “Mongolialaiset äidin”, joista on koottu myös oma näyttely.