Raamattuopetuksissa syvemmälle syntiin ja armoon

Lähetyksen kesäpäivien toinen päivä alkoi aamurukouksella idän työalueiden puolesta. Päivän ensimmäisen raamattutunnin piti Jukka Norvanto aiheesta Syvemmälle syntiin. Hän puhui muun muassa siitä, että spitaali on Raamatussa myös synnin vertauskuva ja säädöksellä kokonaan spitaalisesta on meille hengellinen viesti:

”Jos ihminen on kauttaaltaan spitaalinen, hänen tilansa ei olekaan toivoton. Kertoisiko se siitä, että kun ihminen on tajunnut olevansa kokonaan syntinen, eikä pidä syntinä vain yksittäisiä lankeemuksiaan tai heikkouksiaan, hänellä on paljon enemmän toivoa kuin niillä, jotka ajattelevat vain tiettyjä yksittäisiä märkiviä kohteita itsessään?” Norvanto pohti. ”Ihminen, joka on tajunnut olevansa kokonaan syntinen, tarvitsee itselleen myös kokonaista pelastajaa, joka ei ole vain tiettyjen vajavuuksien ehostaja, vaan koko syntisyyden anteeksiantaja. Sellainen, koko ihmisen Pelastaja, Jeesus on.”

Kanavissa aamu- ja iltapäivällä kuultiin raamattuopetusta ja lähetystyöstä eri puolilla maailmaa. Suomen Raamattuopiston Pohjois-Pohjanmaan aluejohtaja Mika Pouke opetti missiosta Vanhassa testamentissa. ”Vanhassa testamentissa on paljon tapahtumia, joissa Jumala muokkaa sitä perustusta, jota tarvitaan evankeliumin viemiseen kaikkien kansojen keskuuteen,” hän sanoi. ”Se, mitä Herra tekee ja miten Hän vaikuttaa Israelin kansan historiassa, on Jumalan puhetta meille kaikille.”

Toisessa kanavassa Pirkko ja Elias Said kertoivat evankeliumin viemisestä Lähi-Itään. ”Jeesus ei syntynyt sattumalta yhteisölliseen kulttuuriin. Mitä tahansa yhteisöllisessä kulttuurissa tapahtuu, se ei pysy salassa. Se on mahdollisuus evankeliumille”, Pirkko sanoi. Elias painotti paikallisten kristittyjen ja yhteistyön merkitystä evankeliumin eteenpäin viemisessä Lähi-Idässä: ”Heillä on yhteinen historia, yhteinen kieli, yhteinen ilo ja kipu. Yhdessä voimme saada paljon aikaan. Tarvitsemme yhteistyötä lännen ja Lähi-idän välillä.”

Iltapäivällä Oulun hiippakunnan kansainvälisen työn hiippakuntasihteeri Matti Laurila ja lähetysjohtaja Pekka Mäkipää keskustelivat lähetyksestä, Lutherista ja luterilaisuudesta. Lähetystyö asiana on ollut olemassa Raamatusta saakka, mutta sitä koskeva sana on tullut kristikunnan käyttöön vasta 1600-luvulla. ”Luther ei siksi puhunut missiosta, mutta käytti sen sijaan monia muita upeita ilmauksia lähetyksestä”, Laurila totesi. Pekka Mäkipää totesi, että Lutherin perintö on yksittäisen ihmisen usko, joka kiinnittyy tarpeeksi syvälle.

Seurakunnan edustajien tapaamisessa kotimaantyön johtaja Hanna Lindberg kertoi, että suomalaisten lähetystyöntekijöiden määrässä on ollut viime vuosina laskeva trendi, mutta Kylväjän lähettimäärä on pysynyt noin neljässäkymmenessä. ”Haluamme pitää kiinni siitä, että olemme lähettejä lähettävä järjestö. Haluamme lähettää ihmisiä, emme vain rahaa. Tarvitsemme henkilökohtaista yhteyttä eri puolille maailmaa.”

Raahen seurakunnan kappalainen Harri Joensuu piti iltapäivällä raamattuopetuksen aiheesta Syvemmälle armoon. ”Syvemmälle armoon on menemistä syvemmälle Jeesuksen tuntemiseen”, hän sanoi ja nosti esiin Kolossalaiskirjeen kohdan 2:6-7. ”Kun kerran olette ottaneet omaksenne Herran Kristuksen Jeesuksen, eläkää hänen yhteydessään. Juurtukaa häneen, rakentakaa elämänne hänen varaansa ja vahvistukaa uskossa sen mukaan kuin teille on opetettu. Kaikukoon kiitoksenne runsaana.” Joensuu rohkaisi kuulijoita vahvistumaan armossa, siinä, mitä Kristus on tehnyt.