Arhangain maakunnan ensimmäinen maraton järjestetään 17.9.

Arhangain puolimaraton järjestetään Mongoliassa Arhangain läänissä 17.9.2017. Juoksutapahtuma on profiloitunut vahvasti vammaisurheilutapahtumaksi. Päämatkana on puolimaraton 21 km ja lyhyempinä 5 km sekä 1,5 km. Lyhyemmillä matkoilla juostaan kilpaa eri ikäryhmissä, yhdeksänvuotiaista ylöspäin. Arhangain maratonin puuhamiehinä toimivat paikallisen Hairin Medee -seurakunnan pastori Idree sekä paraurheilija ja vammaisurheilujärjestön sihteeri Sambuudanzan.

Idean maratoniin saanut Sambuudanzan on saavuttanut menestystä paraurheilussa kansainvälisellä tasolla. Hän on Paralympialiiton vuoden 2016 Aasia-Oseanian mestaruuskilpailuiden kuulantyönnön hopeamitalisti sekä kuusinkertainen Mongolian mestari. ”Tänä vuonna yleisurheilu on tauolla, keskityn voimannostoon”, Sambuudanzan toteaa. Harjoituskertoja hänelle kertyy kuusi viikossa.

Tapahtuman tavoitteena on tehdä vammaisurheilu tunnetuksi Arhangaissa ja lisätä tietoutta päättäjien keskuudessa. Vammaisurheilua Mongoliassa rajoittavat asenteiden lisäksi myös sopivien harjoitusapuvälineiden ja harjoittelupaikkojen puute. ”Hallilajeja on helppo harjoitella ympäri vuoden. Mutta esimerkiksi kuulantyöntöä ja kiekonheittoa ei talvella pääse täysillä treenaamaan. Ne vaativat apuvälineitä ja sisäharjoituspaikkoja ei ole.” Sambuudanzan toteaa.

”Suosittuja lajeja ovat lentopallo, koripallo, ammunta, jousiammunta sekä judo. Uutena lajina on tullut kädenvääntö. Vammaisurheilu on Mongoliassa kuitenkin vielä vähäistä.” Sambuudanzanin arvion mukaan koko maassa vammaisurheilijoita on noin 1500. Arhangain maakunnassa toimintaan osallistuu noin 100 henkeä ja heistä reilu kymmenen voidaan luokitella kansallisen tason vammaisurheilijoiksi. ”Vammaiset pystyvät urheilemaan siinä missä muutkin. Haluan järjestää maratonin Arhangaissa niin, että kaikki pääsevät osallistumaan. Toivon tästä hyvän fiiliksen tapahtumaa.”

Kansainväliset ilmoittautumiset maratonille: jaakko.tikkanen@flom.fi