Mongoliaan perustettu evankelis-luterilainen kirkko katsoo eteenpäin

Tiistaina 31.10., täsmälleen 500 vuotta uskonpuhdistuksen jälkeen, vietettiin Ulaanbaatarissa Mongolian evankelis-luterilaisen kirkon perustamisjuhlaa. Suomesta mukana olivat Kylväjän ulkomaisen työn työalajohtaja Pentti Marttila, viestintäpäällikkö Outi Rajala ja hallituksen jäsen Ulla Tulisalo sekä Mongoliassa työskentelevät lähetit.

Juhlallisuudet alkoivat jo edellisenä päivänä perustamiskokouksella, ehtoollisella ja pastoreiden siunaamisella. ”Minuun teki suuren vaikutuksen, kun eri puolilta maata tulleet seurakuntien vastuunkantajat esittäytyivät. Väkeä oli tullut idästä ja lännestä. Miten moneen paikkaan seurakuntia onkaan jo syntynyt!” ihmettelee Ulla Tulisalo. ”Sykähdyttävää oli myös kokousväen lähetysinto. Tavoittavan työn tuloksena mukana oli ryhmä kasakkeja, jotka esittivät perinteistä musiikkiaan.”

Suomalaiset vieraat veivät lahjaksi Alavuden miesten puutyöpiirin tekemän ristin. ”Risti on tehty kahdesta suomalaisesta puusta. Tässä ristissä ne liittyvät yhteen, niin kuin Mongolian luterilaiset seurakunnat liittyvät Jeesuksessa yhteen kristilliseksi kirkoksi”, sanoi viestintäpäällikkö Outi Rajala toivottaessaan siunausta vastaperustetulle kirkolle.

Kylväjän työ Mongoliassa alkoi yhteistyössä norjalaisten kanssa 20 vuotta sitten. ”Norjalaiset olivat aloittaneet työn vuonna 1994. Tässä samassa kirkkosalissa, jossa tänään perustettiin Mongolian evankelis-luterilainen kirkko, alkoi meidänkin työmme”, muistelee Pentti Marttila, joka tuli perheensä kanssa ensimmäisinä Kylväjän lähetteinä Ulaanbaatariin syyskuussa 1998. ”Mongolian-työssä näkyy rukousvastauksien ketju”, toteaa Mongolian-lähetti ja kentän tämänhetkinen esimies Mika Laiho. ”Ensin rukoiltiin ensimmäisiä kristittyjä, sitten saimme nähdä ensimmäisten seurakuntien syntyvän. Nyt juhlimme pitkään rukouksissa ollutta evankelis-luterilaisen kirkon perustamista.”

Juhlaväkeä saapui eri puolilta Mongoliaa.

Norjan luterilaisen lähetysliiton (NLM) ulkomaisen työn johtaja Hjalmar Bø totesi, että uskonpuhdistuksen 500-vuotispäivänä katsomme taaksepäin, mutta Mongolian evankelis-luterilaisen kirkon perustamisjuhlassa katsomme eteenpäin. ”Toivon, että Mongolian evankelis-luterilainen kirkko tulee olemaan kirkko, joka kiittää Jeesusta ja kertoo Hänestä kansoille.” Mongolian teologisen korkeakoulun rehtori ja pastori, Mongolian evankelis-luterilaisen kirkon johtajaksi perustamiskokouksessa valittu Purevdorj Jamsran haastoi juhlaväkeä evankelioimaan lähellään eläviä ihmisiä: ”Kerro Jeesuksesta tänä vuonna erityisesti yhdelle ihmiselle, ensi vuonna toiselle. Näin kirkko kasvaa.”

Mongolian-lähettinä 11 vuotta työskennellyt Bertil Andersson Norjan luterilaisesta lähetysliitosta vei saarnassaan juhlaväen Jeesuksen ristin juurelle, kirkon perustalle: ”Ristin ryöväri katui syntejään. Samaan kutsutaan meitä, tutkiskelemaan sydämiämme, katumaan ja tekemään parannusta. Muuten etäännymme vähitellen Jumalasta.” Hän käänsi katseet itsestä Jeesukseen ja sitä kautta siihen, mitä olemme yhdessä Jeesuksen kanssa: ”Me olemme syntisiä, mutta synnitön Jeesus kuoli puolestamme ristillä. Hän kutsuu meitä näkemään itsemme yhdessä Hänen kanssaan, Hänen pelastaminaan.”