Heria Voithiaksen työ pakolaisten parissa Ateenassa laajenee kahteen toimipisteeseen

Pakolaistyötä Ateenassa tekevä Kylväjän yhteistyöjärjestö Heria Voithias on saanut lahjoituksena huoneiston, johon se laajentaa toimintaansa. Uuteen rakennukseen tulee toimistotilaa sekä luokka- ja pienryhmätiloja, joita voidaan käyttää esimerkiksi raamattupiireihin, opetuslapseuttamistoimintaan ja kielikursseihin. Toimipisteet ovat alle 10 minuutin kävelymatkan päässä toisistaan. Uusi tila tarvitsee kuitenkin vielä remonttia, jota Kylväjä on luvannut tukea taloudellisesti.

Vaikka suurin pakolaisaalto on ainakin toistaiseksi päättynyt, uusia tulijoita saapuu Kreikkaan keskimäärin lähes 100 päivässä. Yhteensä Kreikassa on yli 35 000 turvapaikanhakijaa. Heria Voithiaksen päiväkeskuksessa on toimintaa edelleen neljänä arkipäivänä viikossa. Yksi päivä menee kokouksiin, suunnitteluun ja valmisteluihin.

Vaikka Kylväjällä ei ole Ateenassa yhtään kokoaikaista työntekijää, on yhteys säilynyt hyvänä. Keväällä Heria Voithiaksen työssä oli mukana nuorten ryhmä PK-inter-kurssilta ja pakolais- ja maahanmuutajatyön koordinaattori Mikko Puhalainen vieraili keskuksessa. Kesällä Ateenan pakolaistyöhön osallistui Kylväjän kautta kuusi harjoittelijaa, seniorilähettiä ja muita vapaaehtoisia.

– Jos Kylväjän maahanmuuttajatyötä ajattelee laaja-alaisesti, niin voisi sanoa, että alkutahdit sille lyötiin jo 50 vuotta sitten, kun ensimmäiset lähetit lähtivät Keski-Aasiaan. Siitä asti monet ovat opetelleet kieltä ja tutustuneet kulttuuriin työskennellessään maassa, sanoo Puhalainen. – Vuosien mittaan ja erityisesti parin viime vuoden aikana kotimaassa olevat entiset lähetit ja muut vapaaehtoiset ovat tehneet työtä maahanmuuttajien ja pakolaisten parissa. Kielitaidolla, kulttuurin ja uskonnon tuntemisella on ollut nyt suunnattomasti käyttöä kotimaassa.

Lähetystyöhän ei ole pelkästään kauaksi lähtemistä vaan työtä voi tehdä myös kotimaassa eri elämänvaiheissa ja tilanteissa.

– Jumalan suunnitelmat voi siis olla todella pitkäkantoisia, ja niiden päämääriä me ei itse edes välttämättä nähdä ja ymmärretä. Mutta ei meidän aina tarvitsekaan. Meidän tehtävä on olla uskollinen Jumalan kutsulle, Puhalainen päättää.