Esteettömät sairaalatilat käyttöön Mongoliassa

Vammaisten naisten lisääntymisterveyshankkeen kehittämät esteettömät tutkimustilat otettiin käyttöön Mongolian pääkaupungissa Ulaanbaatarissa.  

”On ollut mukava nähdä, kuinka haaveet toteutuvat”, sanoo Kylväjän Mongolian-lähetti Mika Laiho. ”Liikuntavammaisille sopiva äitiysneuvola on ollut pyörätuoliyhdistyksen puheenjohtaja B. Chuluundolgorin haaveissa siitä asti, kun hän synnytti esikoispoikansa nelisen vuotta sitten. Tällöin hän huomasi monia käytännön hankaluuksia, kun esteetöntä pääsyä sairaalan vastaanotolle ei ollut, eikä liikuntavammaisia ollut huomioitu”, Laiho jatkaa. ”Niinpä otimme hankkeeseen mukaan tällaisen ensimmäisen esteettömän äitiysneuvolan rakentamisen.”

Odottaville äideille suunniteltuihin tutkimustiloihin on ulkoa asti esteetön pääsy. Tiloissa on esteetön vessa ja henkilövaaka, jolla voidaan punnita istuva ihminen, sekä moneen asentoon säätyvä vuode.

Juhlalliset avajaiset pidettiin joulukuun alussa Ulaanbaatarissa Bayanzurkh-kaupunginosan aluesairaalan synnytysosastolla. ”Tietojemme mukaan tämä on ensimmäinen esteettömyyden huomioiva äitiysneuvola Mongoliassa”, iloitsee Mika Laiho.

Sairaalan ylilääkäri Zh. Enhzulin mukaan normaalia äitiysneuvonnan vastaanottoa on tarkoitus pitää avoinna arkisin kello 12 alkaen kaikille Ulaanbaatarissa asuville liikuntavammaisille äideille. ”Ihmisoikeudet alkavat terveydenhoidosta. Haluamme olla omalta osaltamme toteuttamassa maamme allekirjoittamia kansainvälisiä sopimuksia, jotka koskevat vammaisten henkilöiden asemaa yhteiskunnassamme. Sairaalan synnytysosasto sijaitsi aikaisemmin toisessa kerroksessa, jonne kuljetaan portaiden kautta. Nyt pystymme palvelemaan kansalaisiamme esteettömästi”, toteaa ylilääkäri Zh. Enhzul tyytyväisenä.

Liikuntavammaisten vertaistuen ja synnytysterveyspalvelujen parantaminen on yksi Suomen ulkoministeriön tukemista ja Lähetysyhdistys Kylväjän toteuttamista kehitysyhteistyöhankkeista Mongoliassa.

Lue lisää projektista ja muusta työstä Mongoliassa Kylväjän sivuilta tai ota yhteyttä hankekoordinaattori Rowan Cluskeriin, rowan.clusker@kylvaja.fi, 040 523 2809.