Perjantaikävelijät mukana urheilulähetystyössä

Vaasassa kävellään joka toinen perjantai urheilulähetystyön merkeissä. ”Perjantaikävelyjen alkusysäys tuli Kylväjän paikallisen kirkkopyhän aikaan syksyllä 2016, jolloin pyhän teemana oli urheilulähetystyö”, kertoo Kylväjän kotiseutulähetti Timo Holmlund. Urheilulähetystyön innostus tarttui vierailulla olleilta silloiselta Mongolian työaluevastaavalta Taneli Skytältä ja Mongoliassa urheilulähetystyötä tehneeltä Jarkko Vähäsarjalta vaasalaisiin. ”Täällä toimintamuodoksi valikoitui lähinnä senioreille suunnattu Perjantaikävely. Kävelyjä on ollut joka toinen viikko keväällä ja syksyllä.”

Tapaaminen aloitetaan yhteisellä kahvihetkellä, johon kuuluu eläkkeellä olevan lähetyspapin, rovasti Juhani Niemistön alkusanat ja lyhyt katsaus urheilutyöstä Mongoliassa. ”Hyväksi aloituspaikaksi on vakiintunut Vaasan kaupungin pääkirjaston kahvio, jonka lähellä on hyvin pysäköintitilaa ja kynnys tulla tällaiseen paikkaan on matala”, kuvailee Holmlund. ”Yhteisen aloituksen jälkeen lähdemme kävelemään yhdessä noin tunnin mittaisen lenkin.”

”Kokoontumisesta on kasvanut parhaimmillaan noin 20 hengen joukko, keskimäärin kymmenisen henkilöä kerralla”, iloitsee Holmlund. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus tipauttaa kolehtiraha keräyslippaaseen Zuunmodin Sain Medee -seurakunnan nuorten urheilutoiminnan tukemiseksi. ”Kävelyjen tavoitteena on koota kristittyjä yhteen lähetystyön asialle.”

”Olemme iloinneet yhteistyöstä Vaasan suomalaisen seurakunnan kanssa”, kiittelee Holmlund ja Vaasan suomalaisen seurakunnan lähetyssihteeri Riitta Pohjanpalo jatkaa: ”Vapaaehtoistyö on tämän päivän seurakunnan voimavara. Iloitsemme eläkeläisistä, jotka haluat ideoida, antaa aikaansa ja toteuttaa erilaisia tapahtumia lähetystyön hyväksi. Perjantaikävely on hyvä esimerkki tällaisesta ”uudesta” lähetyspiiritoiminnasta.”

Perjantaikävelyt ja Mongoliassa tehtävä urheilulähetystyö tulivat tutuiksi myös seurakunnan lounastilaisuudessa, jossa Mongolian-lähetti Niko Ijäs vieraili viime syksynä ja paikalla oli runsaasti kuulijoita.

Kävelyjen saama myönteinen vastaanotto on yllättänyt Holmlundin. ”Merkittävä seikka siinä ovat olleet Juhani Niemistön pitkäaikaisessa seurakuntatyössä syntyneet ihmissuhteet. Useimmat kävelijät ovat löytäneet toiminnan henkilökohtaisen kutsun kautta.”

Perjantaikävelyt ovat yksi mahdollisuus Jeesuksen antaman lähetyskäskyn toteuttamiseen ja ne antavat syyn lähteä liikkeelle. ”Olen laiska liikkuja, joten tämä aktivoi minua liikkumaan. Toisten lähetysystävien tapaaminen on yksi syy lähteä mukaan”, kertoo perjantaikävelyissä mukana oleva Harri Huhta. ”Tässä toimintatavassa on jotain uutta ja innostavaa. Pienillä panostuksilla voimme auttaa Mongolian lapsia ja nuoria heidän harrastuksissaan urheilun parissa. Samalla Perjantaikävelyt auttavat muistamaan päivittäin rukouksessa työtä Mongoliassa, lapsia, nuoria, paikallisia työntekijöitä sekä Suomessa toimivia vastuunkantajia.”

”Ehkä kaikkein tärkein opetus kuluvasta vuodesta on se, miten hyvä tapa tällainen toimintamuoto on elää lähetyselämää. Kohderyhmänä seniorit ovat hyvä joukko aloittaa toiminta, koska heillä on viikkorytmissä enemmän väljyyttä kuin työelämässä olevilla”, päättää Holmlund. Hän toivoisi, että toiminta laajentuisi muillekin paikkakunnille. ”Ehkä tässäkin piilee pienten alkujen mahdollisuus Sakarjan kirjan (4:10) sanojen mukaan?”

Teksti: Outi Rajala
Kuva: Anja Holmlund