Kummiksi bangladeshilaiselle lapselle tai nuorelle

Suomalaiset ovat toimineet bangladeshilaisten koululaisten kummeina Kylväjän työalueella pitkästi yli 20 vuotta. Siten on opintie auennut monille, monille köyhien heimokylien lapsille, joillekin ylioppilastutkintoon tai alimpaan yliopistotutkintoon asti.

Alakoululaiset kummilapset asuvat asuntolassa Uzirpurin jokimaisemassa ja käyvät Uzirpurin koulua. Asuntola on avoin kaikille, mutta muslimilapsia ei siellä juuri ole ollut. Lapset ovat kristityistä tai hinduperheistä. Asuntolassa järjestetään ohjattua läksyjen lukua, pelataan, lauletaan ja leikitään yhdessä. Lapset osallistuvat vuorollaan myös asuntolan töihin, kuten ruuanlaittoon. Pyhäkoulu ja päivittäiset hartaudet pyörivät säännöllisesti.

Yläkoululaisille on Sapaharissa tyttöjen ja poikien asuntolat, joista he käyvät läheisissä valtion kouluissa. Nämä isojen koululaisten asuntolat ovat paikallisen kirkon toimintaa ja niissä asuvat nuoret osallistuvat asuntolan kristilliseen ohjelmaan.

Sapaharissa suoritetaan paikallinen peruskoulun tutkinto SSC. Sen jälkeen nuori voi hakea lukioluokille. Kaksivuotinen lukio suoritetaan yleensä kotona asuen. Nuori voi myös asua sukulaisen luona lähempänä oppilaitosta. Paikallisen ylioppilastutkinnon HSC:n jälkeen opiskelua voi jatkaa collegessa, yliopistossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. SSC:n jälkeiseen opiskeluun nuoret ovat saaneet suomalaisilta kummeiltaan opiskelurahaa stipendeinä.

Mitä Kylväjän kummiohjelmalle nyt kuuluu? Mitä kirkon epävakainen ja kriittinen tilanne jo pitkään jatkuneena on vaikuttanut tässä asiassa? Tietenkin yritetään, ettei nuorten tarvitsisi kärsiä vanhemman sukupolven eripuraisuudesta. Kummiohjelmaan kuuluvien nuorten kuluihin on käytetty ohjelman ulkopuolelta siirrettyä rahaa ja tarpeessa olevat ovat saaneet koulurahat. Sapaharin asuntoloissa kirkon kriisi näkyy tyhjinä paikkoina jo toista vuotta.

Paikallisessa kirkossa kyse on ennen kaikkea valtataistelusta seurakunnan johtajien ja työntekijöiden kesken. Viime vuoden lopulla on neuvottelemaan tullut myös kristittyjen yhteistyöelin pääkaupungista. Neuvotteluja on pidetty, mutta käytännössä tilanne on säilynyt ennallaan. Bangladeshin luterilainen kirkko tarvitsee siis edelleen paljon rukousta.

Viime vuonna kummiohjelmaa muutettiin myös siitä syystä, että henkilökohtaisten kummilasten ja -nuorten yhteyksien hoitaminen on paikalla oleville läheteille kovin työllistävää. Lähettejä on viime aikoina ollut vain kaksi, Saara ja Tomas Bengtsson, tehokas pariskunta, joilla on paljon tehtäviä. Uzirpurin alakoulussa on edelleen henkilökohtaiset kummilapset. Myös aikaisemmat kumminuoret Sapaharissa ja ylemmällä tasolla pidetään niin kauan, että he suorittavat tutkintonsa. Nykyisin kummius toteutuu Sapahar- ja stipendiohjelmien kautta. Kummi maksaa aikaisempaan tapaan kuukausimaksun, joka menee kumminuorten yhteiseen kannatukseen. Tiedotuskirje kummeille tulee Bangladeshista noin kerran vuodessa. Sopimus sekä Sapahar-kummiksi että stipendikummiksi tehdään Suomessa olevien kummisihteerien kanssa. Se tehdään toistaiseksi voimassa olevaksi ja sen voi päättää ilmoittamalla kummisihteerille.

Bangladeshissa työskentelevä Saara Bengtsson kirjoittaa heidän ystäväkirjeessään 17.4.18 maan työttömyyteen liittyen: ”Nyt nuoret ovat kiinnostuneita opiskelemaan käytännönläheisempiä aineita, että työpaikan saaminen olisi helpompaa, ja valtiokin kannustaa heitä siihen suuntaan. Tytöille sairaanhoito on juuri nyt yksi suosituista aloista. Meidän stipendinuoristammekin jotkut ovat lähteneet opiskelemaan sairaanhoitajakouluihin. Yksi heistä, Mosumi, tuli meidän luoksemme vierailulle, kun oli kirjautumassa sisään yhteen kouluun meidän lähikaupungissamme. Mosumilla oli niin hyvät tulokset HSC-tasolta (Suomen lukiota vastaava), että hän pääsi yksityiseen sairaanhoitajakouluun ilman pääsykokeita! Koulu on kuitenkin kallis maaseudulla asuvalle perheelle, eikä hän pystyisi opiskelemaan ilman kummien stipenditukea.”

Uusia kummeja toivotetaan tervetulleiksi. Henkilökohtaista kummilasta alakoululaisten asuntolasta voit tiedustella kummisihteeri Ritva Teräväiseltä p. 040 576 2127 tai teravainenritva@gmail.com. Samoin Sapahar-kummiksi voi ilmoittautua Ritvalle ja stipendikummiksi kummisihteeri Raija Kattilakoskelle p. 050 407 9940 tai kattilakoskiraija@gmail.com. Stipendiohjelmassa on tällä hetkellä vain muutamia kummeja ja myös näiden nuorten tukeminen köyhässä, ylikansoitetussa maassa on erittäin tärkeää.

 

Lue lisää Bangladeshissa tehtävästä työstä.