Kuurojen urheiluprojektin kuulumisia

Vuoden 2017 alussa FLOM in Mongolia aloitti kaksivuotisen kuurojen urheiluprojektin Ulaanbaatarissa. FLOM-M:n rahoittamaa projektia tehdään läheisessä yhteistyössä Mongolian kuurojen urheilukomitean kanssa. Kuurojen urheilutoiminnan järjestämisessä ja tukemisessa on ollut mukana myös useita muita mongolialaisia koulutus- ja urheilualan vaikuttajia ja yhdistyksiä. FLOM-M on auttanut Mongolian kuurourheilijoita urheiluvälineiden kustantamisen kautta ja osallistumalla kaksipäiväisen kuurourheilijoiden ja valmentajien työpajan sekä urheiluvalmentajien koulutusjaksojen järjestämiseen ja rahoittamiseen Ulaanbaatarissa.

Vuosi 2017 oli tärkeä Mongolian kuurourheilijoille, sillä kesällä 2017 järjestettiin 23. kuurojen olympialaiset Turkissa. Ennen olympialaisia Mongolian kuurojen olympiajoukkueen judokat osallistuivat kaksipäiväiseen valmennukseen maailmanmestari ja olympiahopeamitalisti Neil Adamsin johdolla Ulaanbaatarissa. Tämän lisäksi olympiajoukkueen painijat viettivät kuukauden harjoitusjakson Kiinassa. Valmistautuminen kisoihin tuotti hyvää tulosta, sillä Mongolian kuurourheilijat saavuttivat kuurojen olympialaisissa neljä hopeamitalia ja viisi pronssimitalia.

Hienojen olympiasaavutusten rinnalla voidaan olla iloisia myös FLOM-M:n kuurojen urheiluprojektin arkipäivän tason tavoitteiden saavuttamisesta. Kuurojen urheiluliiton järjestämien tapahtumien osallistujamäärä on kasvanut ja kuurojen kouluttaminen urheiluvalmentajiksi, urheilutoimitsijoiksi ja vapaaehtoisiksi on sujunut suunnitelmien mukaisesti. FLOM-M haluaa olla tukemassa kuurojen aktivoitumista ja heidän tuki- ja yhteistoimintojen muotoja maassa, jossa kuurojen oikeudet ja mahdollisuudet elämässä eivät ole samalla tasolla kuin Suomessa. Hankkeen yhtenä tavoitteena on ollut kasvattaa kuurojen näkyvyyttä yhteiskunnassa ja kannustaa kuuroja osallistumaan ja kuulumaan heidän omaan yhteisöönsä ja yhteiskuntaan.