Yksinhuoltajahankkeen avulla toimeentulo ja vertaistukea

Vammaisen lapsen yksinhuoltajaäiti, Ojuntsetseg, on osallistunut yksinhuoltajahankkeeseen kuuluvaan oppisopimuskoulutusohjelmaan sekä psykologin vetämään vertaistukiryhmään.

Ojuntsetsegillä on yhteensä kolme lasta, joista nuorin, 23-vuotias tytär, on kehitysvammainen. Sen vuoksi tytär ei pysty puhumaan selkeästi ja tarvitsee jatkuvaa tukea. Tytär osallistui Arhangain läänin vammaisten tukihankkeen nuorille suunnattuihin opintoihin vuosina 2013–2014. Ojuntsetsegin on huolehdittava hänestä koko ajan, koska hän ei pysty olemaan yksin kotona.

Ojuntsetseg on aloittanut nyt vuoden mittaisen ompelukoulutusohjelman kotikaupunkinsa Tsetserlegin ammattiopistolla. Erinäiset järjestelyt mahdollistavat sen, että hän voi ottaa tyttärensä mukaan tunneille, jolloin myös tämä voi oppia ompelemaan. Kylväjä auttoi yksinhuoltajien tukihankkeen puitteissa Ojuntsetsegia ostamaan materiaaleja, jotta hän saisi liiketoimintansa käyntiin, ja nyt hän myy tekemiään lastenvaatteita.

Uuden elinkeinon oppiminen on antanut Ojuntsetsegille mahdollisuuden kasvattaa tulojaan tuotteitaan myymällä, sekä tehnyt hänestä aktiivisen jäsenen yksinhuoltajaäitien yhteisössä. Vertaisryhmästä hän on löytänyt yhdeksän naisen seurueen. He tekevät yhdessä töitä, myyvät tuotteitaan ja osallistuvat näyttelyihin.

Yksinhuoltajahanke auttaa mongolialaisia yksinhuoltajaäitejä kartuttamaan taitoja, joita he tarvitsevat työllistyäkseen. Hanke parantaa äitien pääsyä koulutukseen ja työmarkkinoille. Koulutus antaa äideille valmiuksia pienyrittäjyyteen. Hanke toteutetaan vuosina 2017–2018, ja se toimii yhteistyössä paikallisten sosiaaliviranomaisten, naisjärjestöjen, koulujen ja nuorten kerhojen kanssa. Yksinhuoltajahankkeen rahoitus tulee Lähetysyhdistys Kylväjältä ja Suomen ulkoministeriöltä.