Jouluna lähetystyössä – Kylväjän uusi julkaisu vie jouluihin lähetyskentillä

”Onko teillä mitään näistä aineista, kysyn, ja näytän kirjoittamaani listaa tarvitsemistani mausteista, joita en osaa vielä lausua. Ostan pussin inkivääriä ja kanelia. Näen hyllyllä kakun kukkakoristeiden valmistamiseen tarkoitetun setin, ostan senkin, sisällä on nimittäin sydänmuotti. Kauppias hakee varastoistaan pienen mehutiivistepullon. Ei, en tarkoittanut tätä siirapilla. Kauppias neuvoo minut naapuriliikkeeseen, sieltä voisi löytyä puuttuvat aineet. Jatkan matkaani ja ostan jälleen inkivääriä ja kanelia, kun en muistanut, mikä sana tarkoitti mitäkin. Minut neuvotaan taas toiseen liikkeeseen, sieltä voisi löytyä siirappiakin. Ostan sieltä pullollisen vaahterasiirappia paremman puutteessa ja neilikkaakin löytyi, vaikkakin kokonaisina”, kirjoittaa Itä-Siperian-lähetti jouluvalmisteluistaan.

Joulunvietto lähetystyössä vaatii perinteiseen suomalaiseen jouluun tottuneelle joustamista: kataja kuuseksi, kinkku, laatikot ja leivonnaiset soveltaen saatavilla olevista aineksista, sukulaiset kaukana ja joulunpyhät tavallisia arkipäiviä.

Samaan aikaan joulu tarjoaa oivallisen ajan elää lähetyselämää: Joulukoristeet kertovat naapureillekin tulossa olevasta kristittyjen juhlasta, ja piparitalon tekeminen tarjoaa paitsi yhteisen hetken ystävien kanssa, myös mahdollisuuden kertoa joulun päähenkilöstä. Seurakunnan joulujuhlan spontaanit valmistelut puolestaan hämmentävät tarkkoihin juhlasuunnitelmiin tottuneen lähetin, ja kotona vietettävä joulu jää väliin, kun juhla-aikaa vietetään seurakunnan keskellä. Lähetyselämää joulumaustein.

Lähetysyhdistys Kylväjän uusi kirjanen Jouluna lähetystyössä vie lukijan lähettien kokemusten myötä joulun tunnelmiin Kylväjän työalueille Ukrainasta Japaniin ja Etiopiasta Itä-Siperiaan. Mukana on myös lähetysjohtaja Pekka Mäkipään pääkirjoituksia joulukuun Kylväjä-lehdistä vuosien varrelta sekä lähetysjoulujen innoittamia lauluja.

– Jouluinen lukupaketti on tarkoitettu moneen käyttöön seurakuntien, koulujen ja kotien jouluhartauksista omiin lukuhetkiin. Jouluna lähetystyössä sopii erinomaisesti lähetystyöstä kertovaksi lahjaksi sekä muistutukseksi rukoilla niiden puolesta, jotka ovat jouluna lähetystyössä, kertoo kirjasen toimittanut viestintäpäällikkö Outi Rajala.

– Jouluna lähetystyössä sai alkunsa ystävieni lähtiessä työhön Israeliin. Päivittelin, miltähän heistä tuntuu sitten jouluna. ”No, me mennään sitten varmaan käymään Betlehemissä”, totesi perheen isä. Mikä siinä onkin, että niin helposti odottaa joulun olevan perinteinen suomalainen joulu kinkkuineen ja joulukuusineen, miettii Rajala.

– Monien lähettien jouluihin kuuluu kaipuu Suomeen, mutta ennen kaikkea ilo evankeliumin todeksi elämisestä paikallisten kanssa. Olosuhteet ovat usein myös huomattavasti lähempänä ensimmäisen joulun tunnelmia kuin täällä Suomessa. Niinpä lähettien joulukokemukset oli saatava kansien väliin.

Jouluna lähetystyössä on saatavissa Pala maailmalta -kaupasta.