Uutta oppimateriaalia suomensukuisilla kielillä Petroskoissa

Kylväjän kielityöntekijä on eläkkeelle jäätyään mukana kielityössä suomensukuisten kansojen keskuudessa. Lokakuussa hän oli Petroskoissa kouluttamassa vepsäläisiä ja vienankarjalaisia kielivaikuttajia Bloom taitto-ohjelman käyttämisestä.

Kaksipäiväiselle kurssille osallistui yhteensä seitsemän naista. Viisi aktiivisinta osallistujaa oli vepsäläisiä ja he pystyivät olemaan mukana koko kurssin ajan. Vienankarjalaiset osanottajat olivat mukana vain ensimmäisenä päivänä. Osanottajat olivat kaikki pitkälle koulutettuja, toimittajia, päätoimittaja ja yliopiston opettajia. Kaksi heistä oli yli 50-vuotiasta, muut nuorempia.

– Niinpä he olivat myös nopeita oppimaan ja auttoivat toinen toistaan, kuvailee kielityöntekijä.

– Päivät olivat melko lyhyitä, klo 10–14.30. Tätä olin vähän aavistellut, kun tiesin, että kurssin osanottajat asuvat kaikki Petroskoissa. Heillä oli työ- ym. kiireitä, mutta sen ajan, jonka he olivat kurssilla, he käyttivät tehokkaasti”, toteaa kielityöntekijä. Kurssipaikkana oli kustannusyhtiö Peroidikan juuri avattu uusi mediakeskus.

Lyhyessä ajassa saatiin paljon aikaan. Ensimmäisenä kurssipäivänä suunniteltiin kirjasia muun muassa runoista sekä kalentereita. Taitto-ohjelman käyttäminen oli helppoa, mutta ilmeisesti kuitenkin tarpeeksi haastavaa korkeasti koulutetuillekin. Toisena kurssipäivänä kaksi ryhmää keskittyi suunnittelemaan vepsän aapista Bloomin ohjeiden avulla. He saivat molemmat noin kymmenen ensimmäistä aapisen sivua aikaan.

– Tarkoitus on jatkaa työtä, koska uudelle aapiselle olisi tarvetta, entinen kun on jo 20 vuotta vanha, ja kieli on sinä aikana muuttunut, kuvailee kouluttajana toiminut kielityöntekijä.

Osallistujien mukaan oppi oli hyödyllistä, ja he rupesivat jo ideoimaan jatkoa. Yksi idea olisi tehdä vepsänkielinen kalenteri Raamatun Sananlaskuista tai Psalmeista. Yliopistossa vepsän kieltä opettava Olga sanoi, että hän voi antaa oppilailleen Bloom-ohjelman ja teettää siitä löytyviä tehtäviä, muun muassa valmiita kuvasarjoja, joihin opiskelijat kirjoittavat tekstit vepsäksi.

– Kurssi oli lyhyt, mutta ehkä tässäkin pätee sananlasku ”Lyhyestä virsi kaunis”. Opiskelijoiden intoa ja iloa oli hienoa seurata, kiittelee kielityöntekijä tyytyväisenä.