Uusi elämä Euroopassa

Pakolaismatka on tuonut Ateenaan tuhansia ihmisiä, joista moni on saanut löytää Jeesuksen.

Sota ja traumaattiset muistot eivät ole ainoita asioita jotka yhdistävät Eurooppaan saapuneita pakolaisia. Monet kertovat kohdanneensa matkallaan ensimmäistä kertaa elämässään kristittyjä Kreikan saarien pakolaisleireillä tai Ateenassa. Kristittyjen kohtaaminen on aiheuttanut hämmennystä, koska päinvastoin kuin muslimeille yleensä on opetettu, he eivät ole olleetkaan sellaisia moraalittomia ihmisiä, joista kannattaa pysytellä kaukana. Kristittyjen osoittama käytännön huolenpito ja rakkaus koskettaa. Perinteinen länsimainen julistus synnistä ja anteeksiannosta ei välttämättä ole se mikä puhuttelee, pikemminkin Jumalan rakkaus ja kiinnostus ihmistä kohtaan, ja se rauha ja toivo mitkä ovat Jeesuksessa löydettävissä. Usein kääntyneet kertovat myös yliluonnollisista kokemuksista, esimerkiksi Jeesuksen kohtaamisesta unessa. Nämä asiat yhdistettynä vapauteen kysyä ja kuulla kristinuskosta ovat monelle merkittäviä.

Kreikassa on tällä hetkellä satoja, ellei tuhansia pakolaistaustaisia uusia kristittyjä. Pakolaisseurakuntien pastorit kertovat että opetuslapseuttamiselle on suuri tarve. Moni haluaa lähteä seuraamaan Jeesusta, mutta uskoon kasvaminen ja kristittynä elämisen opettelu on pitkä prosessi. Tasapainoinen ja luotettava Raamattuopetus uskon alkumetreillä olisi välttämätöntä.

Monen pakolaisen kotimaassa kristityt ovat vakavan vainon kohteena, ja on selvää, ettei käännynnäisiin suhtauduta suopeasti Euroopankaan puolella. Jeesuksen löytänyt perheenäiti ei halua kertoa kuin muutamille luotetuille, että on jättänyt islamin uskon. Hän kertoo pelkäävänsä ihmisten puheita eikä halua herättää mitään epäilyjä. Eikä pelko ole aiheeton, kääntyneitä uhkaillaan ja eriasteista vainoa esiintyy. Uskoon tulleet pakolaiskristityt suhtautuvat hyvin eri tavalla vainon mahdollisuuteen. Osa pelaa varman päälle, kuten tämä perheenäiti, ja toiset, kuten hänen ystävänsä, jätti heti huivin käytön ja alkoi kertoa muille Jeesuksesta, vaikka välillä pelkääkin. Molemmat kertovat rukouksen auttavan niinä hetkinä jolloin epävarmuus ja huoli tulevaisuudesta uhkaavat viedä voimat.

Teksti ja kuva Hanna Skyttä