Yhden klikkauksen taktiikalla

Päivittäjän roolin kautta Elina on päässyt näkemään, mitä lähetystyön arki eri puolilla maailmaa oikeasti voi olla.

Espoolainen Elina Lavapuro, 24, on toiminut kolme vuotta Kylväjän viestinnän vapaaehtoisena Instagramin päivittäjänä. Hänen työpanoksensa ansiosta Kylväjän kautta tapahtuva lähetystyö tulee helposti ja nopeasti lähemmäksi ihmisiä. Sosiaalisen median aikakaudella yhdellä klikkauksella voi tavoittaa monia.

Kylväjä on mukana sosiaalisen median eri kanavissa. Kylväjän sivuilta on löydettävissä muun muassa kuvapalvelu Instagramin kuvake, jota kautta pääsee seuraamaan intorealistista lähetyselämää: sen hyviä mutta myös huonoja hetkiä. Kuvat ja tarinat eivät päädy Instagramiin itsestään, vaan siihen tarvitaan kuvia lähettävien lähetystyöntekijöiden ja Kylväjän viestinnän välikäsien lisäksi vapaaehtoinen päivittäjä.

Elina vastasi tähän kutsuun aikoinaan oman seurakunnan nuorisotyöntekijän kautta. Työntekijä oli lähettänyt hänelle tekstiviestin, jossa oli kehunut Kylväjää hyväksi lähetysjärjestöksi.
– Tämän viestin seurauksena menin Kylväjän nettisivuille ihan yleisesti vain tutustumaan. Silloin siellä oli juuri haussa Instagramin päivittäjä, joten otin yhteyttä ja ilmoittauduin vapaaehtoiseksi, Elina muistelee.

Instagramin päivittäminen on käytännössä helppoa, sillä Elinalle tulee sähköpostiin valmiita päivityksiä, joissa on tekstejä ja kuvia eri lähetyskohteista sekä eri toimijoilta. Elina laittaa ne samaan kansioon ja julkaisee ne päivämäärän mukaisessa järjestyksessä Instagramissa.
Lähetystyö ei ollut kovin tuttua Elinalle entuudestaan. Päivittäjän roolin kautta hän on päässyt näkemään, mitä lähetystyön arki eri puolilla maailmaa oikeasti voi olla.
– Olen oppinut näiden vuosien aikana oikeastaan kaiken, mitä nyt lähetystyöstä tiedän. Päivitysten joukossa on ollut todella mielenkiintoisia tarinoita. On ollut hyvin opettavaista nähdä, minkälaista lähetystyö oikein käytännössä on ja minkälaisia tarinoita lähetystyöntekijät jakavat elämästään, Elina pohtii.

Instragramin päivitys tuntui Elinasta heti alussa sopivalta tehtävältä, ja siitä oli mukava aloittaa vapaaehtoistyöskentely.
– Työ on helppoa, koska saan kaiken valmiina. Samalla pääsen näkemään lähempää lähetyselämää ja olemaan osana lähetystyötä. Se myös sopii aika hyvin tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni, luokanopettajaksi opiskeleva Elina kertoo.

Elinaa motivoi päivittäiseen työhön lähetystyön hyväksi se, että hän saa olla omalla panoksellaan mukana suuremmassa kokonaisuudessa, vaikkei sitä aina ehkä huomaakaan.
– Minusta tuntuu kivalta olla tekemässä jotain, josta on varmasti hyötyä. En ihan ehkä ymmärrä, miten oma panokseni, eli kuvan päivittäminen Instagramiin, auttaa, mutta se varmasti auttaa siinä, että uutiset on keskitetty johonkin paikkaan. Tuntuu hyvältä olla tekemässä joku sellainen osa, josta on apua myös muille, Elina toteaa.

Jumalan kädenjälki näkyy Elinan mielestä Instagramin päivittäjän työssä siten, että siinä saa olla osana kokonaisuutta, jossa lähetystyö ja Kylväjän työ pääsee tavoittamaan ihmisiä.

– Olen osa isompaa ketjua siinä, että lähetystyö tulee lähemmäksi ihmisiä, Elina miettii.
Lähetyselämää Kylväjässä voi seurata myös Facebookin ja Twitterin kautta. Tällä hetkellä sekä Facebookille että Twitterille etsitään vapaaehtoisia päivittäjiä. Elina kannustaa miettimään omaa paikkaansa vapaaehtoistyön parissa. Monenlaisia tehtäviä löytyy monenlaisille tekijöille.

– Minusta tuntuu mukavalta olla osana Kylväjä-yhteisöä. Jokaiselle löytyy jotain: enemmän pystyvälle enemmän, mutta myös kiireisemmälle jotain sopivaa. Pienempiäkin tehtäviä löytyy, kuten esimerkiksi tämä Instagramin päivitystehtävä, joka ei vie kauaa aikaa, Elina kertoo.

Jos Instagram on sinulle vieras, voit tutustua siihen helposti Kylväjän nettisivujen kautta. Siellä on oikeassa reunassa Instagramin kuvake, jota klikkaamalla pääsee katsomaan Instagramissa olevia kuvia teksteineen.
– Ei siis tarvitse olla itse Instagramin käyttäjä voidakseen tutkia sen sisältöä, Elina vinkkaa.

Teksti: Saija Tiilikainen
Kuva: Juha Lavapuro