Yksinhuoltajaäidit työllistyvät Mongoliassa

Mongolian Arhangain maakunnassa toiminut yksinhuoltajaäitien koulutus- ja työllistämisprojekti on jatkanut toimintaansa aktiivisesti vuoden 2018 aikana. Projektin johtaja M. Ankhtuya kertoo, että projekti on tänä vuonna järjestänyt koulutuksia ja tapahtumia yksinhuoltajaäideille seitsemässä eri kylässä. Tapahtumia ja koulutuksia on järjestetty noin 50 kappaletta ja niiden osallistujamäärä yhteensä on noussut yli tuhanteen kolmeensataan.

Muun muassa ammatillista koulutusta ja pienyrittäjyyskoulutusta työttömille yksinhuoltajaäideille tarjoavan projektin työntekijät ovat koulutuksien ja tapahtumien järjestämisen lisäksi tänä vuonna jatkaneet keskusteluja yksinhuoltajaäitien kanssa.

– Pyrimme kuulemaan yksinhuoltajaäitejä ja selvittämään, minkälaisia ongelmia ja haasteita he kohtaavat arjessaan ja miten heitä voitaisiin auttaa, Ankhtuya kertoo. Keskustelut ja projektitoimintaan osallistuneilta äideiltä saatu palaute auttaa projektin työntekijöitä suunnittelemaan tapahtumien ja koulutuksien sisältöä.

Joitakin projektin tuloksia voidaan jo mitata. Vuonna 2017 aloitetussa projektissa muun muassa 17 yksinhuoltajaäitiä on saanut kampaajakoulutusta, 20 äitiä koulutusta maitotuotteiden valmistuksesta ja 4 äitiä kokkikoulutusta. Ammatillista koulutusta saaneista on muodostunut kuusi toimivaa pienyritystä, joissa jokaisessa työskentelee 3–4 yksinhuoltajaäitiä. 148 yksinhuoltajaa on saanut koulutusta pienyrityksen perustamisesta, 117 henkilöä on osallistunut psykologiseen koulutukseen, 20 henkilöä on saanut koulutusta yhdistyksen perustamisesta, 312 tyttöä on saanut koulutusta seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Nämä ovat vain esimerkkejä projektin tuloksista. Osa projektin tuloksista ovat luonteeltaan sellaisia, että niitä ei voi asettaa tilastoihin. Muutokset asenteissa, itsevarmuudessa ja toimintakulttuureissa voidaan nähdä vasta myöhemmin. Projektin jatkorahoitus selviää joulukuussa 2018, kun Suomen Ulkoministeriö ilmoittaa kehitysyhteistyömäärärahoista ja tuen piiriin valituista projekteista.

Kuva: Jaakko Tikkanen