Alfa-kurssit uusi tavoittavan työn muoto Mongoliassa

Kylväjän yhteistyöseurakunnat Mongoliassa kävivät viime vuonna rohkeasti kiinni uuteen haasteeseen. Useat seurakunnat järjestivät ensimmäistä kertaa Alfa-kurssin, muutamat seurakunnista jopa kaksi kertaa: yhden kurssin keväällä ja toisen syksyllä.

Ulaanbaatarin Säin medee -seurakunnan pastori Sainaa ja hänen vaimonsa Hišgee olivat tyytyväisiä urakkaan.

– Keväällä järjestettyyn kurssiin kutsuimme seurakuntalaisten voimin yhteensä 70 ihmistä. Suurin osa kutsutuista oli seurakuntalaisten perheenjäseniä ja tuttavia. Ensimmäiseen tapaamiseen saapui 56 henkeä. Loppujen lopuksi kerran viikossa pidettävällä kurssilla oli osallistujia 36 henkeä ja heistä valmistui 24. Toinen Alfa-kurssi aloitettiin syyskuussa. Sinne kutsuimme 50 ihmistä, joista 27 saapui ensimmäiseen tapaamiseen. Heistä 16 kävi kurssilla säännöllisesti ja 7 heistä valmistui, Sainaa ja Hišgee kertaavat.

Kursseille ilmoittautuneista muodostettiin pienryhmiä keskusteluja varten.

– Ryhmässä opiskelu on mielestämme tärkeää ja hyvä tapa toteuttaa kurssia. Kurssien vetämiseen on osallistunut meidän lisäksemme kolme muuta apuopettajaa, kolme ryhmänohjaajaa, kolme rukoilijaa ja neljä ruoanlaitosta vastaavaa henkilöä seurakunnastamme. Kaikki vapaaehtoiset ovat kertoneet, että osallistuminen kurssin toteuttamiseen on ollut innostavaa. Tietenkin se on myös vaatinut heiltä paljon ajankäyttöä ja vaivaa.

Kursseilla opiskelleet ovat olleet iloisia siitä, että heitä odotti aina lämmin tukeva ateria kirkolla, kun he saapuivat oppitunnille suoraan töistä.

– Kun olimme kaikki ruokailleet aluksi yhdessä, katsoimme Alfa-kurssiin liittyviä videoita. Alfa-kurssien materiaalia on käännetty mongolin kielelle ja nyt meilläkin on ollut mahdollisuus käyttää niitä.

Videoiden katsomisen jälkeen ryhmät keskustelivat erilaisista kysymyksistä ja aiheista vapaasti ryhmänohjaajien johdolla.

Vaikka Sainaa ja Hišgee ovat tyytyväisiä kursseihin ja niiden järjestelyihin, vaikeuksiakin oli matkan varrella.

– Hankalaa on ollut se, että kursseille osallistuneilla oli paljon kiireitä. Osa ihmisistä ilmoittautui kurssille, mutta he eivät sitten käyneetkään kurssia loppuun. Joillakin taas oli vaikeuksia saapua ajoissa kurssin oppitunneille töiden päätyttyä.

– Kutsuimme kursseille osallistuneita joka viikko kirkkoon jumalanpalveluksiin. Osa on tullut, osa ei. Ensimmäiseltä kurssilta on jäänyt vain yksi ihminen seurakuntaan. Tästä olemme olleet hieman harmissamme. Toisaalta olemme iloisia tästä yhdestäkin, joka on saanut löytää Jumalan luo. Hän on alkanut käydä seurakunnassamme aktiivisesti ja hänet on nyt kastettu.

Syksyn kurssilta valmistui seitsemän osallistujaa.

– He kaikki ovat tulleet uskoon ja käyvät nyt seurakunnassa. Tästä olemme todella kiitollisia ja iloisia! iloitsevat kursseista vastanneet Sainaa ja Hišg

Kylväjän lähetit Ella ja Janne Henriksson sekä Mika Laiho ovat seuranneet taustalta Alfa-kurssien leviämistä seurakuntiin.

– Alfa-kurssit Mongoliassa kantavat hedelmää. Iloitsemme paikallisten kristittyjen kanssa siitä, että Jumalan sanaa jaetaan eteenpäin ja se synnyttää uskoa kuulijoissa ympäri maata. Paikallisten oma-aloitteisuus ja aktiivisuus sanoman jakamisessa on ihannoitavaa ja innostavaa. Pelastuksen ilosanoma kuuluu kaikille. On ilo tehdä Herran lähetystyötä yhdessä mongolikristittyjen kanssa, he toteavat.

Teksti ja kuvat: Ella Henriksson