Kummilapset ahkeroivat kohti toiveammattejaan Bangladeshissa

”Huomasin, miten suurta on se, että olen saanut olla kummina näille lapsille”, kertoo Maarit Somervuori, joka pääsi näkemään Uzirpurin iloiset ja valloittavat lapset Bangladeshissa ja kuulemaan heidän tulevaisuuden suunnitelmistaan. Lasten vanhemmat työskentelevät pitkiä päiviä pelloilla ja monet asuvat kaukana koulusta, joten koulun lähellä oleva, kummivaroin tuettava 52-paikkainen asuntola mahdollistaa näiden 1.–5.-luokkalaisten lasten opiskelun. Hartaushetkissä ja pyhäkoulussa asuntolan lapset saavat myös kristillistä kasvatusta.

Sapaharissa tehdään samantapaista työtä 6.–10.-luokkalaisten parissa. Köyhistä perheistä ja etnisistä vähemmistöistä olevat nuoret asuvat kahdessa 30-paikkaisessa asuntolassa voidakseen käydä lähellä olevaa valtion koulua. Asuntolassa annetaan lisäopetusta ja kristillistä kasvatusta. Lisäksi vähävaraisia nuoria tuetaan stipendiohjelman kautta peruskoulun jälkeisissä, toisen- ja kolmannen asteen opinnoissa.

Bangladeshin-lähetti Saara Bengtssonin tehtäviin kuuluu kehitysyhteistyöhankkeiden lisäksi kummivastaavan tehtävät. ”Tapaan säännöllisesti kummiohjelmassamme olevia nuoria. Kirjoitan myös kirjeitä kummeille Suomeen. Kerron, mitä asuntolassa tapahtuu ja miten nuorilla siellä menee.” Saaran mukaan lasten ja nuorten koulutukseen panostaminen on tärkeää, koska se lisää monipuolisesti elämässä tarvittavia tietoja ja taitoja, antaa mahdollisuuden saada töitä ja helpottaa nousua köyhyydestä sekä ehkäisee lapsiavioliittoja. Koulutettujen nuorten ansiosta vähemmistöryhmien asema paranee.

Uzirpurin ja Sapaharin tytöt ja pojat tarvitsevat lisää kummeja, jotka tukevat lapsia ja nuoria heidän opinnoissaan, rukoilevat heidän puolestaan sekä antavat kuukausittaisen rahallisen tuen. Uzirpurin lasten tukisumma on 30 euroa. Sapaharin nuorten ja stipendiopiskelijoiden kummit voivat valita tukisumman 20–100 euron väliltä. Halutessaan voi myös kirjoittaa kirjeitä kummityövastaavan kautta. Kerran tai pari vuodessa kummi saa yleisen kirjeen, jossa kerrotaan nuorten kuulumisia. ”On ollut mahtavaa rukoilla heidän puolestansa ja saada jopa pieniä tervehdyksiä heiltä silloin tällöin, miten koulu menee”, kertoo Maarit kummikokemuksistaan.

Jos haluaisit toimia kummina bangladeshilaiselle lapselle tai nuorelle, ota yhteyttä Kylväjän Bangladeshin työn kummisihteeri Raija Kattilakoskeen, kummisihteerit@kylvaja.fi, p. 050 407 9940.

 

Tukisummien tietoja päivitetty 12.6.