Kylvösuunnitelmia burjaatti-kylissä

Kuva: Ari Suomi

Venäjän Kaukoidässä Burjatiassa lähettinä oleva Arja Halttunen kertoi Hedelmiä maailmalta -tilaisuudessa Lähetyksen kesäpäivillä työn etenemisestä burjaattien keskuudessa.

Burjatian tasavallan pääkaupungissa Ulan-Udessa toimivan Kristuksen armon seurakunnan pitkällinen kirkkoprojekti on edennyt seuraavaan vaiheeseensa. Rakennussuunnitelmiin ja -määräyksiin tuli lisäyksiä ja korjauksia, ja nyt odotellaan rakennuslupaa. Oma kirkkorakennus on kauan odotettu asia tälle Inkerin kirkon itäiselle seurakunnalle.

Suurin haaste Halttusen mukaan burjaattityössä on kuitenkin maaseudulla, jossa noin puolet burjaateista asuu.

– Kaupungeissa burjaatteja voidaan kohdata venäjäksi, mutta aitojen burjaattikylien kohdalla on kysymys, miten sinne viedään evankeliumi, kertoo Halttunen. Vain suurimmissa maaseudun aluekeskuksissa on ortodoksikirkkoja ja joissakin tapauksissa protestanttisia seurakuntia, mutta burjaattikylissä ei ole mitään.

Burjaatteja asuu myös Burjatian tasavallan ulkopuolella idässä Aginskin burjaattialueella sekä Baikaljärven länsipuolella Ust-Ordinskin burjaattialueella. Molemmat ovat aitoja maaseutualueita.

Kuva: Kirsi Myllyniemi

Työalueen toinen lähetti Anitta Lepomaa on puolisonsa Vladimir Nikiforovin kanssa tehnyt Tunkan alueelle Baikaljärven eteläpuolelle vuodesta 2006 lähtien evankeliointimatkoja. Alueelle on syntynyt matkojen hedelmänä pieni uskovien joukko. Alueella on paljon työmahdollisuuksia.

Kun Kylväjän Etu-Aasian, Japanin ja Itä-Siperian työaluevastaava Tapio Pokka keskusteli Inkerin kirkon piispan Aarre Kuukaupin alueen työhaasteista, tuli esille vahvasti juuri työ maaseutualueiden burjaattien tavoittamiseksi.

Nyt kutsun tuohon työhön on saanut Arja Halttunen. Ajatuksena hänellä on muuttaa Ulan-Udesta Irkutskin kaupunkiin Baikalin länsipuolelle, josta käsin burjaattityön tekeminen sekä Tunkan alueella että pohjoisempana olevan Ust-Ordinskin alueella olisi mahdollista. Ajatuksena on, että työ alkaisi Arshanin kylästä käsin. Arshan on kylpyläpaikkakunta, johon kylpylän ansiosta tulee paljon turisteja, joten paikkakunnalla on totuttu muualta tuleviin.

Arja Halttusen mukaan työn aloittaminen uudessa paikassa ei kuitenkaan ole yksinkertaista haaveista huolimatta.

– Tarvitaan paljon esirukousta, jotta työ voi alkaa.

Lähetyksen kesäpäivät jatkuvat Hyvinkäällä sunnuntaihin saakka. Lähetysmaailmassa Seurakuntatalon yläkerrassa on mahdollista tutustua myös Itä-Siperiassa tehtävään työhön.

Lähetyksen kesäpäiville voi osallistua paitsi paikan päällä, myös nettiradion ja Järviradion välityksellä. Radioitavat ohjelmat löytyvät Lähetyksen kesäpäivien sivuilta.