Lähetit lavalla lähetyksen kesäpäivillä: Lähetystyö kantaa hedelmää maailmalla

Kuva: Ulla Haukijärvi

Lähetyksen kesäpäivien lauantaiaamun Hedelmiä maailmalta -tilaisuudessa kuultiin monipuolisesti ajankohtaisia kuulumisia Lähetysyhdistys Kylväjän eri työalueilta. Paikalla olevat lähetystyöntekijät kertoivat, miten työ kullakin työalueella etenee: miten he ovat saaneet olla kylvämässä evankeliumin ja millaisia hedelmiä he ovat työn tuloksista nähneet.

Mongoliassa on nähty hedelmän kantamisen kaari työn haaveista sadon kypsymiseen. Vuodesta 1998 Mongoliassa lähettinä toiminut Mika Laiho toi terveisiä arojen maasta. Laiho on ollut aloittamassa työtä Arhangain maakunnassa.

– Työtä aloitettaessa oli monta haavetta: että joku tulisi uskoon, syntyisi seurakunta ja olisi jonkinlaista raamattuopetusta. Nyt olemme saaneet nähdä kaikkien näiden haaveiden toteutuvan jollakin tasolla.

Yhden luterilaisen kirkon syntyminen on siinä mielessä erikoinen hedelmä, että se on syntynyt norjalaisen ja suomalaisen lähetyksen työn tuloksena. Hienoa Laihon mukaan on se, että syntyi yksi kirkko eikä esimerkiksi kahta: Suomi- ja Norja-kirkkoa. Mongolian evankelisluterilaiseen kirkkoon (MELC) kuuluun noin 10–15 seurakuntaa.

– Tämä on hämmästyttävää buddhalaisessa maassa, jossa esimerkiksi buddhalaiset temppelit ovat kaikki itsenäisiä.

Arhangain alueella toimiva Paimentolaisten seurakuntakoulu on ollut Laihon mukaan yksi ihmeellinen työn hedelmä. Seurakuntakouluun on kutsuttu mukaan kaikkia alueen seurakuntia riippumatta siitä, onko seurakunta lähtenyt liikkeelle Kylväjän työn tuloksena tai jonkun muun työstä. Kutsu on otettu laajalti vastaan ja Seurakuntakoulussa on ollut paljon osallistujia.

Bangladeshissa nuoret innostuvat evankeliumista. Kylväjän työntekijät Saara ja Thomas Bengtsson toimivat Bangladeshissa, jossa Kylväjän työ on alkanut vuonna 1976. Sen tuloksena maan luoteisosaan oraon-kansan pariin syntyi luterilaisia seurakuntia jo 1980-luvun alussa. Tällä hetkellä Bangladeshin evankelisluterilaisella (ELCB) kirkolla on 20 seurakuntaa ja tuhat kastettua jäsentä.

Saara Bengtssonin mukaan ELCB-kirkon kohtaamista haasteista ja vaikeuksista huolimatta paljon hyvää on tapahtunut ja saatu aikaan.

Kuva: Martti Laukkanen

– Jo se on hedelmää, että tätä työtä olemassa. Ihan viime vuosina olemme iloinneet erityisesti nuorista. Pari kertaa on järjestetty nuorille evankelioimis- ja raamattuleiri. Niiden jälkeen nuoret ovat kertoneet, että heillä on ihan erilainen suhde Jumalaan ja että Jumalalle voi puhua suoraan ja henkilökohtaisesti – ei vain tyhjiä sanoja.

Leirille tuli pääsiäisen aikaan etsijänä eräs hindupoika. Hän kertoi Pyhän Hengen koskettaneen häntä. Hän kertoi ymmärtäneensä, kuka Jumala on. Poika sanoi antaneensa koko elämänsä Jeesukselle ja ymmärtäneensä, että hän saa jättää kaikki syntinsä Jumalalle, joka pyyhkii ne pois.

Leireillä olleet nuoret ovat innostuneet ja rohkaistuneet evankeliumin kertomisesta lähikyliin muille ihmisille.

Kylväjä tekee Bangladeshissa maahan rekisteröidyn kansalaisjärjestön BLM-F:n kanssa kehitysyhteistyöhankkeita yhdessä kyläyhteisöjen kanssa. Lisäksi Kylväjä tekee yhteistyötä kansainvälisen järjestön LAMB Hospitalin (LAMB:n sairaala) kanssa. Sen lasten kuntoutusosaston johtajana toimii Kylväjän työntekijä Christina Harald.

Lähetyksen kesäpäivät jatkuvat Hyvinkäällä sunnuntaihin saakka. Lähetysmaailmassa Seurakuntatalon yläkerrassa on mahdollista pistäytyä banglamajassa tutustumassa bangladeshilaiseen elämänmenoon tai haistella mongolialaisen jurtan sisällä lampaanvillan tuoksua.

Lähetyksen kesäpäiville voi osallistua paitsi paikan päällä, myös nettiradion ja Järviradion välityksellä. Radioitavat ohjelmat löytyvät Lähetyksen kesäpäivien sivuilta.

Teksti: Ulla Haukijärvi